454.jpg

Српски војни санитет у мисији мира под окриљем УН-а

04. 08. 2008

Београд, 4. август - Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић примио је чланове санитетске екипе Војске Србије који су од 10. новембра 2007. до 23. јула 2008. године боравили у ДР Конгу, у оквиру мировне мисије Уједињених нација-MONUC, тренутно највеће мировне операције УН-a у којој учествује укупно 18.800 припадника из различитих земаља. Генерал Јевтић је члановима тима честитао на успешно обављеним задацима и пуној афирмацији оспособљености српског војног санитета у оквиру мировних мисија о чему сведочи и чињеница да се управо нашем тиму поверавају најодговорнији и најсложенији задаци.
Санитетски тим Војске Србије сачињавали су: вођа тима, потпуковник, др Марко Ковинић, хирург из Војне болнице Ниш, капетан др Милан Ђокић, медицински техничари: старији водници, Дејан Станковић и Милан Мишић, као и војни службеници Сузана Илић и Јадранка Ковачевић.
Од потписивања Меморандума о споразумевању између Владе СЦГ и УН 2003. године у мировној операцији у Конгу учествују наши санитетски тимови за евакуацију ваздушним путем-АМЕТ (Aircraft Medical Evacuation Team). Сваки АМЕТ се састоји од шест специјално обучених и тренираних чланова: два лекара специјалиста хируршке или анестезиолошке струке и четири медицинска техничара, а њихова основна улога је извођење евакуације ваздушним путем тешко оболелих или повређених пацијената на удаљеним дистанцама, што подразумева интензивну медицинску негу и третман оваквих пацијената за време транспорта, са ниже на вишу санитетску етапу из амбуланти и покретних болница до УН болнице трећег нивоа која се налази у Киншаси, главном граду Конга или болнице четвртог нивоа која је смештена у Преторији у Јужноафричкој републици. Овај осетљив и тежак задатак транспорта најтежих и најозбиљнијих пацијената успешно обавља српски АМЕТ тим. Припадници српског АМЕТ тима у Конгу ангажовани су и на пословима медицинске репатријације припадника УН који не могу наставити мировну операцију због здравствених разлога као и на пословима медицинског обезбеђења ВИП личности (Close Medical Escort and Protection for VIP).
Десети АМЕТ тим је током боравка у Конгу, за осам и по месеци, извео 21 специјални лет у трајању од укупно 318 сати и прелетео 109.528 километара. Припадници десетог АМЕТ тима медицински су обезбеђивали и пратили специјалног амбасадора УН, познатог глумаца, Џорџа Клунија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас