466.jpg

Стабилно после трансплантиране јетре

07. 07. 2008

 

Београд, 7. јул - Пацијент Горан Козић, коме је 10. јуна на Војномедицинској академији трансплантирана јетра отпуштен је 1.јула из Центра за трансплантацију ВМА на даљу кућну негу. Постоперативни ток  протекао је без компликација, а пацијент се осећа добро. Редовни контролни прегледи тима стручњака ВМА обављаће се по прописаној схеми.

Претходна, пета по реду трансплантација јетре у ВМА урађена је 27. јуна 2008. године. Пацијенткиња Мирјана Костадинов се, десет дана након операције, субјективно осећа добро, без икаквих тегоба, а постоперативни ток протиче уредно. Уколико се овакав тренд опоравка настави, пацијетнкиња ће у наредних недељу дана бити отпуштена на даљу кућну негу.

Трансплантација јетре спада у један од најсложенијих хируршких захвата. Наши лекари су и са ове последње две интервенције показали да у ВМА постоје организационе, кадровске и технолошке могућности  за рутинско извођење трансплантационих процедура. Међутим, овако мали број урађених трансплантација код нас последица је недостатка органа и неуређене законске регулативе.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас