220.jpg

СТРУЧНИ САСТАНАК ЛАБОРAТОРИЈСКИХ ТЕХНИЧАРА СРБИЈЕ

22. 01. 2010

Београд, 22.јануар – Стручни састанак лабораторијских техничара Србије на тему Методе молекуларне дијагностике у клиничкој пракси одржан је у амфитеатру ВМА, у присуству 318 лабораната из свих здравствених установа у нашој земљи. Организатори скупа били су ВМА и Савез удружења здравствених радника Србије. У име ВМА учеснике скупа поздравили су научни сарадник др сц.мед.Елизабета Ристановић, пуковник проф.др Мирољуб Тркуљић и вс Гордана Павковић.
Др Ристановић истакла је да су медицинске сестре и лабораторијски техничари неимари ВМА и да градећи и стручно надограђујући себе кроз најновија сазнања и достигнућа медицинске струке и науке заправо граде и унапређују и ВМА и српско здравство, као и да Управа ВМА високо вреднује рад сестара и техничара.
Пуковник, проф.др Мирољуб Тркуљић, начелник Групе института за дијагностику и терапију ВМА осврнуо се на значај молекуларне дијагностике у савременој медицини и хуманој генетици, у дијагностици, али и у превенцији и терапији низа болести. ВС Гордана Павковић указала је да овакви састанци доприносе бољем информисању, али и стицању нових знања и вештина и лакшем савладавању нових технологија, што је потврдио и Здравствени савет Србије.
У стручном делу састанка експерти ВМА, ВС мр сц.мед. Весна Субота и ВС проф.др Звонко Магић одржали су предавања о биохемијској и молекуларној дијагностици поремећаја хомеостазе и молекуларној детекцији склоности ка тромбофилији и одговарали на већи број питања учесника скупа.  

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас