radiologija-16122022-3.jpeg

Стручни састанак радиолога у ВМА

16. 12. 2022

Састанак Секције за радиолошку дијагностику Српског лекарског друштва у организацији Института за радиологију Војномедицинске академије одржан је у ВМА.
Начелник Института за радиологију ВМА пуковник др Драган Дуловић у уводној речи нагласио је успешну сарадњу са свим здравственим институцијама и универзитетским центрима у земљи. Како је рекао, закључно са новембром 2022. године, достигнути су сви циљеви у сегменту лечења а годишње резултате радиологије у ВМА чине 64.096 прегледаних пацијената и 70.010 урађених процедура. Посебно је напоменуо оснаживање и усавршавање кадра јер је Институт у протеклом периоду постао богатији за осам специјалиста радиологије, шест виших радиолошких техничара, 12 лекара на специјализацији из радиологије, као и четири доктора наука.
Председник Секције за радиолошку дијагностику СЛД проф. др Јовица Шапоњски поздрављајући скуп рекао је да је посебна част обраћати се у јубиларној години - када СЛД обележава 150 година постојања, али и да је радиолошка секција такође једно од најстаријих удружења. Осврнуо се на важне стручне састанке одржане у претходном периоду од којих се по броју учесника истиче Конгрес младих радиолога.
Традиционално окупљање радиолога у ВМА након двогодишње паузе због коронавируса било је прилика и за доделу награда најзаслужнијим члановима. Пуковнику у пензији др Мирку Драганићу додељена је награда за животно дело, а захвалнице су уручене председници Секције за радиолошку дијагностику Војводине проф. др Соњи Стојановић, председници Удружења радиолога Србије проф. др Ружици Максимовић и члану председништва Секције проф. др Радиши Војиновићу за посебно залагање у организацији стручних састанака.
Стручни састанак обухватио је и пет предавања на тему радиолошке дијагностике коштано-зглобног система. Почев од ортопедског аспекта повреда шаке и стопала о чему је говорио начелник Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА пуковник прим. др Александар Радуновић, уследило је предавање примаријуса др Горана Ђуричића из Универзитетске дечје клинике „Тиршова“ о радиологији шака и стопала у педијатријској популацији, док је о ултразвучним прегледима најчешћих патолошких стања шаке и ручног зглоба говорио потпуковник примаријус др Мирослав Мишовић из ВМА. Др Перица Аднађевић из Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“ излагао је о ултразвучним прегледима скочног зглоба и стопала, а потпуковник др Ратко Стаматовић из ВМА изнео је приказе случајева МР шаке и стопала.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас