Strucni_skup_o_transplantaciji1.jpg

Стручни скуп о трансплантацији на ВМА

08. 10. 2013

Стручни скуп на тему програма трансплантације одржан је данас, 8. октобра 2013. године на Војномедицинској академији. Поред државног секретара у Министарству здравља проф. др Владимира Ђукића, гости стручног скупа били су лекари из турске болнице Аџибадем.
У уводној речи, начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да је непосредан повод овог окупљања предстојећи Европски дан донора органа, који се обележава 12. октобра, али да сваки медицински радник има професионалну и моралну обавезу да промовише трансплантацију као најхуманију грану медицине. Државни секретар Ђукић нагласио је да је у интересу свих нас да што боље развијемо и усавршимо програм трансплантације, а да је за то неопходно да што више грађана буде упознато са програмом завештања органа.
Након што је начелник Центра за трансплантацију солидних органа ВМА пуковник др Невен Вавић упознао присутне са организацијом и радом овог Центра, искуства ВМА у трансплантацијама бубрега и јетре представили су потпуковник др Мирко Јовановић са Клинике за урологију ВМА и потпуковник др Зоран Бјелановић са Клинике за васкуларну хирургију ВМА. Што се Аџибадема тиче, предавања су држали хирурзи за трансплантацију бубрега и јетре, проф. др Булент Октај и проф. др Ремзи Емироглу. Такође, координатори за трансплантацију пуковник проф. др Ђоко Максић и др Салих Гултен представили су искуства из свог свакодневног рада.
Војномедицинска академија једна је од водећих установа у Србији када је програм трансплантације у питању. ВМА је прва покренула акцију потписивања донорских картица за завештање органа 2002. године у оквиру које је до данас потписано око 80 хиљада картица. Центар за трансплантацију солидних органа формиран је 2011. године као подршка бољем функционисању програма трансплантације, предијализне трансплантације бубрега, трансплантације бубрега од живог несродног донора, трансплантације бубрега са неподударном крвном групом са претходно позитивном укрштеном реакцијом, а након добијања сагласности Етичког одбора ВМА. Од 2005. године у Центру се врши и трансплантација јетре. У програму трансплантације користе се најсавременија имуносупресивна терапија и поступци, у складу са најбољим европским стандардима. Уз даље побољшање успеха и броја урађених трансплантација, у блиској будућности планирају се трансплантација панкреаса и рожњаче, а потом и других органа.
Аџибадем здравствена групација, која је 2010. године отворила међународни трансплантациони центар, броји преко 2000 урађених трансплантација бубрега и преко 250 трансплантација јетри. Примењују најмодерније технологије и технике код трансплантације јетре и бубрега, тзв лапароскопске технике трансплантације са живих даваоца. Прошле године је тим лекара из Аџибадем, први пут у Турској, урадио трансвагинално вађење бубрега од женског даваоца. Такође, успешно реализују и комбиноване трансплантације (нпр. пресађивање и јетре и бубрега у истом тренутку).
ВМА већ годинама остварује добру сарадњу са познатим међународним центрима за трансплантацију, а данашњи скуп била је прилика за унапређење сарадње и размене искустава са Аџибадемом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас