Joseph Coselli.jpg

Стручно усавршавање из васкуларне хирургије у САД

25. 04. 2013

У складу са традицијом праћења светских токова у свим гранама медицине, Војномедицинска академија стално упућује своје медицинско особље на обуку и усавршавање у најбоље светске медицинске центре. Један од таквих центара је и Тексашки медицински центар (Texas Medical Centеr - TMC) у Хјустону, САД, комплекс од 54 болнице свих типова и структура са укупно 350.000 запослених. У саставу TMC налазе се три водеће светске болнице из области васкуларне и ендоваскуларне хирургије, Свети Лука тексашки интитут за срце (St. Luke’s - The Texas Heart Institutе), Меморијална Херман болница Тексашког универзитета (Memorial Hermann Hospital - The University of Texas) и Методијска болница Бејлоровог факултета медицине (The Methodist Hospital - Baylor College of Medicine). У овим болницама тромесечно стручно усавршавање из области хирургије аорте провео је начелник Кабинета за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Специјалистичке поликлинике ВМА потпуковник др Иван Марјановић, на позив водећих стручњака ових болница.
Др Марјановић започео је усавршавање у тиму професора др Џозефа Коселија (Joseph Coselli), начелника Института за кардио-грудну и васкуларну хирургију института Свети Лука. Професор Косели водећи је светски експерт у области хируршког лечења анеуризматске и дисекантне болести аорте. Представник ВМА имао је прилику да учи и од проф. др Дентона Кулија (Denton Cooley) који се сматра творцем савремене кардио-васкуларне хирургије, а који и даље ради у овој болници у својој 93. години живота.
Усавршавање је настављено следећа два месеца у Меморијалној Херман болници у тиму начелника Института за кардио и васкуларну хирургију проф. др Хазима Сафија (Hazim Safi), који је у медицинским круговима познат као аутор или коаутор око 200 књига из области хирургије.
У Методијској болници хирург ВМА провео је две недеље у тиму начелника васкуларне хирургије др Ерика Педена (Eric Peden), који један од највећих светских стручњака ендоваскуларне реконструкције и хибридне хирургије аорте.
Овакав вид усавршавања још је један корак напред у јачању сарадње Војномедицинске академије и Тексашког медицинског центра који ће се и убудуће огледати првенствено у стручној сарадњи и раду на заједничким пројектима.
 
Београд, 25. април 2013. године
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас