355.jpg

СВЕЧАНА АКAДЕМИЈА ПOВОДОМ 165 ГОДИНА ТРАДИЦИЈЕ ВМА

02. 03. 2009

Свечана академија поводом обележавања 165 година традиције ВМА одржана је 2. марта, на Дан ВМА, у Народном позоришту у Београду. Поздрављајући присутне госте, међу којима су били председница Скупштина Републике Србије Славица Ђукић-Дејановић, министар одбране Драган Шутановац, министри у Влади Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници Српске православне цркве, Српске академије наука и уметности, представници војнодипломатског кора, ранији начелници ВМА и многобројни истакнути научни, јавни и културни радници, начелник ВМА, генерал-мајор-проф др Миодрaг Јевтић рекао је:

Вечерас, када у име свих припадника ВМА, а са својим најближим сарадницима, стојим пред вама, чиним то са поносом.
Поносан јер обележавамо 165-ту годишњицу ВМА, дубоко свестан да нам је садашњост утемељена на дугој традицији, континуитету и делима учитеља достојних највећег поштовања, али да је управо садашњи тренутак сасвим ново извориште снаге којом одлучно корачамо ка изазовима будућим.
Година иза нас је тешка, али зар је икоме од вас била лака? Управо из тих разлога нећу данас о временима прошлим, турбулентним и тешким, хтео бих да вас упознам са временом садашњим, са нашом визијом, са путем који је пред нама.
Ми, који данас радимо у нашој и вашој ВМА, можда као мало ко пре нас, имамо прилику да је не градимо само као установу успеха, већ све више као установу нових вредности, убеђени да је сваки следећи ниво вредности увек и само резултат циљане упорности и преданог рада.
Данас у ВМА ради нешто више од 2,5 хиљаде људи, који ову установу сматрају својом другом кућом, спремних да препознатљивом јаком вољом и знањем буду поуздан ослонац систему одбране и систему јавног здравства наше државе у свакој ситуацији.
Реферишем грађанима Србије да смо и прошле године учинили неколико важних искорака и остварили врхунске резултате у многим областима наше професије. Али наше је гесло, да ништа није толико добро да не би могло да буде боље.
Између два празника прегледасмо више од 550 000 пацијената, болнички смо лечили више од 38 000 људи, урађено је скоро 23 000 операција и преко 3,5 милиона разних дијагностичких процедура.
Повећање обима посла иде и до 25%, при чему указујем на две веома важне чињенице :
- успешно се реализује Уговор са РЗЗО Србије и сада сви грађани Србије могу доћи у ВМА са упутницама својих лекара,
- војни осигураници су, безрезервно, циљна категорија осигураника наше службе лечења.
Доказали смо да готово рутински можемо да реализујемо и најсложеније операције у области трансплантационе хирургије : трансплантације јетре, бубрега, костне сржи, матичних ћелија. Стварањем законских услова за кадаверичну трансплантацију српска медицина ће веома брзо ступити на европску медицинску сцену.
Минимално инвазивна и ендоскопска хирургија су у снажном замаху и убрзано се приближавамо европским стандардима примене дневне хирургије и дневних болница.
Уградња вештачких дискуса у свим сегментима кичме, примена навигационе технологије у ортопедији, успешно скидање високих диоптрија егзајмер ласером, вероватно обележише овај период али вас уверавам да врхунске резултате и лидере медицинске професије поново имамо и у готово свим другим областима.
Савремену медицину неминовно мора да прати и адекватна медицинска опрема. Захваљујући разумевању и подршци МО успели смо да и у том смислу ухватимо корак са најеминентнијим болничким центрима у Европи.
Резултати наших стручњака су признати свуда у свету и ето поново је престижно доћи у ВМА на разне форме едукације.
Стратешки смо опредељени да континуирано јачамо наш стручни и научни потенцијал али и да унапређујемо сарадњу са КЦ и сродним факултетима националних Универзитета.
Интерном реорганизацијом научноистраживачког рада створили смо много боље услове за спровођење базичних и клиничких испитивања. У њима активно учествују научници из Војномедицинске академије, из цивилних здравствених установа и њих десетак из иностранства. А наш часопис, наш понос, Војносанитетски преглед је уврштен у листу најпрестижнијих светских стручних часописа.
Међународна војномедицинска сарадња је такође обележила претходну годину:
- организовали смо веома успешно мултинационалну санитетску вежбу "Сигуран пут 08" у региону Бујановца, којој су присуствовали посматрачи из 12 земаља са три континента.
- ефектно смо демонстрирали војно-цивилну медицинску сарадњу на осетљивом терену и том приликом су наши професори прегледали и оперисали преко 800 болесника свих националности.
- од компетентне европске комисије смо добили ЦРЕВАЛ сертификат којим се признаје оспособљеност за равноправно учешће у међународним хуманитарним активностима.
- најинтезивнију практичну сарадњу смо остварили са Норвешком, Чешком и Кином а непосредне контакте и договоре о сарадњи смо имали са још 27 делегација из света
Након две године интезивног рада испунили смо све услове и добили међународне лиценце по ИСО стандардима за целокупни процес рада у нашој установи. Сада је на нама да докажемо како смо успешни и у имплементацији ових стандарда.
Беседу бих завршио нашом визијом и оним што чини тај пут пред нама:
- интезивно радимо на укључењу у академски простор наше државе. Дубоко смо убеђени да не смемо да изгубимо, можда највреднији ресурс који имамо, 115 професора и 46 асистената. Припремили смо све што је неопходно за акредитацију студијских програма на сва три нивоа високог образовања. Са овог места желим да поручим да у образовању и науци, као уосталом и у свему другоме, никоме нисмо нити желимо да будемо непринципијелна конкуренција. Познајемо само сарадњу и говоримо језиком уважавања, поштујући сваки напор који води ка бољитку.
- Пред нама је активније учешће и подршка систему јавног здравства наше државе. Учинићемо максималне напоре и можемо помоћи да се смање листе чекања у ортопедији, офталмологији, хематологији, кардиохирургији и онкологији.
- Пред нама је борба против корупције али и напор на стварању услова за даље побољшање стандарда запослених у војном здравству.
Рад и резултати рада морају бити адекватно вредновани, а вредности препознате, уколико желимо да идемо напред, а ми другог пута немамо !
Пред нама је време акција. Можда ће неко рећи да околности садашњег тренутка нису баш повољне. Али ми знамо где смо кренули. Обавеза је то али и одлука на којој ћемо истрајати, зарад оних који су стварали нашу ВМА али и генерација којима ћемо је оставити.
Ако бисте ме питали јесам ли задовољан оствареним ове године, потврдно бих одговорио, а ако бисте ме питали може ли боље и ту бих рекао: да, може и мора још боље !
Хвала вам што сте својим присуством увеличали прославу 165 -те годишњице ВМА. То што сте вечерас са нама, не можемо да доживимо другачије него као подршку да наставимо истим путем.

Генерал Јевтић истакао је да је ВМА у свим досадашњим активностима имала јасну подршку Министра одбране господина Драгана Шутановца, који је својим доласком на чело овог министарства препознао значај, потенцијал и националну димензију ВМА.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да му представља изузетну част што се поводом 165 година традиције Војномедицинске академије обраћа у име Министарства одбране и Владе Републике Србије.
Министар је подсетио да је претходна година била изузетно изазовна и тешка за систем одбране, али да су, упркос томе, тежишне активности усмерене ка реформама и да су у готово сваком сегменту уочљиви позитивни резултати.
Важан део реформе свакако је војно здравство чији је стуб Војномедицинска академија. За ВМА је реформа, поред оптималног организационог и функционалног уређења, значила и улагање у инфраструктуру, техничко опремање, набавку савремених медицинских уређаја, санитетског материјала и лекова. Свесни смо да ако желимо да имамо савремену болницу морамо да улажемо, како у људе, тако и у савремену опрему и по том питању година за нама била је веома успешна – рекао је Шутановац. Он је нагласио да је само за годину дана, од како је функционално интегрисана у здравствени систем Србије, ВМА бројем прегледа, успешних лечења и остварених прихода потврдила да је склапањем уговора са Републичким заводом за здравствено осигурање направљен велики искорак чиме је она стављена у функцију не само Војске, него и свих грађана Србије.
Министар је рекао да је у плану да се по истом принципу ангажују и војне болнице у Нишу и Новом Саду, како би се становницима тих градова понудиле услуге које сада могу да користе Београђани.
Шутановац је подсетио да је поред значајних резултата на пољу здравствене заштите Војномедицинска академија током претходне године интензивном међународном сарадњом са сличним институцијама из Кине, Русије, САД, Норвешке, Италије, Немачке и многих других земаља допринела подизању угледа, не само Војске, него и земље у целини. Он је нагласио да је на недавно одржаној вежби „Сигуран пут 08“, ВМА потврдила високу професионалну оспособљеност својих припадника за реаговање у кризним ситуацијама услед масовних катастрофа и да је добила интернационални сертификат за учешће у мултинационалним мировним операцијама.
У сарадњи са Министарством одбране Краљевине Норвешке управо су извршене успешне припреме једног медицинског тима за учешће у мировним операцијама, а за њихово ангажовање очекујемо одлуку Народне скупштине Републике Србије. Инвестирањем у знање, школовање и усавршавање кадра за потребе система одбране и здравственог система Србије и неспорним научним достигнућима у области медицине, Војномедицинска академија је дала значајан допринос образовном и научноистраживачком раду и стекла услове да се уврсти у научни регистар Републике Србије – подвукао је Шутановац. Он је додао да је мотив повећање конкурентности како у земљи, тако и у иностранству и боља здравствена заштита припадника Војске и свих грађана.
Углед који је ВМА стекла, очувала и унапредила обавезује Министарство одбране, као и државу да и даље подржава њен развој како би као препознатљив симбол савремене Србије допринела међународним интеграцијама којима тежимо и била у служби здравља не само у нашој земљи, већ и шире – у региону и свету, рекао је министар одбране Драган Шутановац.


У уметничком делу програм аучествовали су прваци драме Народног позоришта: Бранислав Томашевић, Небојша Кундачина, Лепомир Ивковић, Нада Блам и Бранко Јеринић, прваци опере Јадранка Јовановић и Драгомир Бајић, чланови балета, као и симфонијски оркестар уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”, академски хор “Обилић” и ансамбл народних песама и игара АКУД “Бранко Крсмановић” под управом Даринке Матић-Маровић , Биљана Крстић и Бистрик као и дечји хор “Чаролија”.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас