180 GODINA vma.jpg

Свечана академија поводом јубилеја 180 година ВМА

05. 03. 2024

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас свечаној академији поводом обележавања 180 година постојања и рада Војномедицинске академије у Дому Гарде на Топчидеру.
Честитајући празник и значајан јубилеј, министар Вучевић истакао је да на велике и значајне датуме увек имамо прилику да поставимо неколико питања које нам показују шта је оно што смо учинили и шта даље треба да чинимо.
- Прво, да се сетимо и да размислимо колико је била далековида визија наших претходника који су нам оставили ово велико дело у аманет, друго - са колико вере су они то радили, са колико пажње, љубави су томе приступили и треће, које је важно за данашње генерације - јесмо ли достојни њихове славе и жртве и шта је то што ћемо ми предати будућим генерацијама? – истакао је министар Вучевић.
Осврнувши се на најзначајније историјске тренутке, од 2. марта 1844. године, када је кнез Александар Карађорђевић, указом у ондашњој Кнежевини Србији формирао Централну војну болницу, па све до сада, министар Вучевић је указао да је војно здравство било у надлежности Министарства одбране што сведочи о планском и организованом уређењу надлежности која се задржала до данашњег дана.
Он је подсетио и да од 1960. године имамо и Закон о ВМА којим је ова институција дефинисана као „високошколска, научна и здравствена институција“.
- И онда тај чувени 20. октобар 1981. године и отоварање данашње зграде ВМА - архитектонско чудо, понос Београда. О томе су известили сви домаћи и страни медији, а београдска Политика је под насловом „Скок у 21. век“ опширно писала о томе догађају – опет сличност са данашњим временима и грађевинским препородом Србије који верујем да ћемо заједнички остварити до 2027. године. Направљена је зграда од 170.000 квадратних метара, 14 спратова, више хиљада запослених, са најмодернијом медицинском опремом. Али много више од тога колико је импозантно било оно што је саграђено, много важније је оно што се тиче људи, лекара, медицинских сестара, техничара и немедицинског особља - људи који су неотуђиви и неодвојиви део ВМА – истакао је министар Вучевић.
Према његовим речима, на ВМА је обављено стотине хиљада прегледа, хиљаде и хиљаде операција и осталих најкомпликованијих интервенција.
- Хиљаде живота су спасени, а народ и војска су имали сигурност и моралну снагу у одбрани отаџбине када су знали да ВМА стоји иза њих и са њима. Можемо закључити да је визија наших предака била јака, самостална и независна Србија, са својом на сваки начин опремљеном војском као нашом ударном снагом. Затим, да је та мисао била жива и неуништива у неупоредиво тежим условима по наш народ, а да смо ипак градили државу и војску и да предаја никада није била нити ће бити наша опција и верујем да то и данас чинимо – поручио је министар Вучевић.
Говорећи о томе шта ВМА чека у наредном периоду, министар одбране нагласио је да генерацијама које долазе треба да предамо нове успехе као бакљу слободе, како би наставили да побеђују за Србију.
- Само током прошле године, отворили смо нову салу за катетеризацију срца - ангио салу, као и нови апарат за зрачење крви и крвних продуката. Такође, у поступку смо инсталирања „сајбер ножа“. Обезбеђен је и линеарни акцелератор, као и линија за магистралну израду лекова која нас чини аутономним у погледу производње одређених врста лекова, чиме постајемо практично мала фабрика за производњу истих. У току су и активности у погледу анализа за спровођење енергетске санације комплетног објекта ВМА у складу са највишим стандардима енергетске ефикасности и у том смислу смо у фази израде пројектно техничке документације и захваљујем партнерима из ЕУ и Министарству енергетике на подршци и помоћи - нагласио је министар Вучевић.
Планирани су, како је нагласио и пројекат дијагностичког центра тзв. „мали ВМА“, где би се налазио Центар хитне помоћи, Институт за радиологију, нови скенери, Центар за контролу тровања и Хемодијализа.
- И сада можемо, на бази чињеница дати одговор на то да ли смо били достојни предака наших. Можемо сигурно рећи да радимо тако да претке нећемо осрамотити, а да ћемо потомцима оставити јачу Србију. А највећи залог, највећи квалитет, највећи значај ВМА, ако мене питате, има на темељу угледа који грађани гаје или имају према ВМА. А тај углед, то поверење је резултат марљивог рада генерација лекара, медицинских сестара и техничара и многих знаних и незнаних који су године и деценије живота и рада посветили здрављу наших грађана. И то је оно што вас обавезује и за наредне године и оно што мора да вам буде водич, путоказ куда даље треба да идемо. Наша визија мора и јесте да буде Србија која траје у вечност и ВМА у том смислу има своју људску, цивилизацијску и националну улогу. Она је наш понос и показује снагу наше воље и несаломиви дух нашег народа, она је симбол наше победе. Честитам вам првих 180 година са жељом да пружите најбоље, најквалитетније, најбрже здравствене услуге свим грађанима Републике Србије. Живела ВМА, живела Војска Србије и живела наша отаџбина Србија – поручио је министар Вучевић.
Начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, поводом обележавања јубилеја, истакао је да историја од 18 деценија јесте импозантна бројка те да сви запослени у ВМА имају жељу да свакодневицу учине лепшом.
- То је део нашег позива и са истинском пасијом приступамо пројектима који се нижу у све већем обиму и након ових 180 година. Када сам пре седам година дошао на чело ове куће, знао сам да ће бити искушења и животних промена, али сам још више био свестан чињенице да ако је дух неустрашив и глава ће се држати високо. Такав дух и елан ме није напустио ни до данас. И све докле год има креативности, маште и храбрости да се деси или покуша нешто што до сада није, ја сам први у реду да учествујем - рекао је начелник ВМА.
Како је додао, ВМА је поносна на све генерације запослених, успехе и храбре подухвате у дијагностици и лечењу најтежих болести, спремна увек да напредује и ради, више и боље, преноси знања и учи.
Поводом јубилеја, начелник ВМА пуковник Вукосављевић уручио је министру Вучевићу први примерак нове монографије израђене овим поводом.
Признања најбољим организацијским јединицама ВМА, које се традиционално додељују поводом празника, ове године припала су Клиници за очне болести и Институту за микробиологију. Плакете начелнику Клинике за очне болести пуковнику проф. др Мирку Ресану и начелнику Института за микробиологију потпуковнику др Бојану Ракоњцу, том приликом, уручио је начелник ВМА пуковник Вукосављевић.
Поводом Дана ВМА, вечерас је традиционално уручена и медаља која носи име др Владана Ђорђевића првог ученог српског хирурга, првог санитетског пуковника и некадашњег начелника санитета Војске Србије. Пуковник у пензији проф. др Небојша Јовић, дугогодишњи начелник Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА и начелник Групе хируршких клиника ВМА и проф. др Радоје Симић, специјалиста дечије хирургије овогодишњи су добитници тог престижног признања за допринос у развоју српске хирургије, које им је вечерас уручио начелник Групе хируршких клиника ВМА пуковник проф. др Бобан Ђорђевић.
Гостима на вечерашњој свечаности приказан је и промотивни филм ВМА снимљен поводом јубилеја, у продукцији ВФЦ „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу, а програм је оплеменио уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, као и наступи драмских уметника.
Свечаности су присуствовали министри у Влади, народни посланици, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, представници верских заједница, војнодипломатског кора, научноистраживачких и здравствених институција, припадници ВМА и бројни гости.
 
 
 
ВИДЕОГАЛЕРИЈА

 

 
04.03.2024
mp4 (468,02 MB)
Обраћање министра Вучевића (први део)
 
04.03.2024
mp4 (458,83 MB)
Обраћање министра Вучевића (други део)
 
04.03.2024
mp4 (467,85 MB)
Обраћање пуковника Вукосављевића
 
04.03.2024
mp4 (148,42 MB)
Свечаност

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас