335.jpg

Свечаном литургијом у ВМА обележена крсна слава Патријарха Павла

13. 04. 2009

Београд, 13. април - Поводом Лазареве суботе, крсне славе Његове светости, патријарха српског господина Павла Његово Преосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић служио је свету архијерејску литургију у параклису Светог Луке Архиепископа симферопољског на Војномедицинској академији. Литургији је присутвовао и Његова Светост патријарх српски господин Павле,  бројни црквени великодостојници, министар вера Републике Србије господин Богољуб Шијаковић, саветник Председника Републике Србије господин Млађан Ђорђевић, већи број истакнутих представника јавног и културног живота Републике Србије, чланови највишег руководства ВМА на челу са начелником гeнерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем, начелници свих организацијских целина ВМА и главни медицински техничари као и бројни пацијенти ове установе.

Том приликом, митрополит црногорско-приморски истакао је, између осталог, следеће: „Лекарски позив је божански и христолики у хуманој мисији очувања живота и здравља. Дубоко смо захвални Војномедицинској академији Министарства одбране за све што чини за здравље нашег патријарха, као и за велику помоћ и успешну сарадњу са нашом црквом.“
На крају литургије, митрополит Амфилохије је, у име Синода СПЦ,  уручио начелнику ВМА генерал-мајору проф.др Миодрагу Јевтићу Орден Светог Саве-највише признање Српске павославне цркве које се додељује за делатну љубав према Светој мајци Цркви, нарочито за показано несебично човекољубље при обављању лекарског служења ближњима.
Захваљујући на урученом признању,  генерал Јевтић је обраћајући се присутнима рекао: „Ваша светости, ваше преосвештенство, драги гости, колегинице  и колеге!

Дубоко сам свестан времена у коме живимо и убеђен сам да је данашњи догађај један од историјских момената који ће обележити садашњи тренутaк, као и будуће време. Војска и црква су увек биле у служби српског народа и ми то и данас практично показујемо у овом хрaму српске медицине, стварајући услове за јачање телесног и духовног здравља наше нације. Као човек из народа и у служби народа, дубоко сам окренут светињама које одређују мој живот, а то су: породица, војска, црква и наша Војномедицинска акaдемија. Честитaм Његовој светости патријарху Павлу данашњу крсну славу са жељом да нам још дуго живи и желим да нас Бог чува од свих неправди и несрећа које погађају наш народ. Ово одликовање ми је изузетно драго, то је моје најдрaже признање и због тога јер ме уверава да је мој досадашњи рад који је био усмерен ка очувању националних вредности препознат  у  нашој цркви и јавности, што ми даје подстрек да не посустaнем и снагу да се даље ангажујем  у истом смеру.“
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас