02032020.jpg

Свечаност поводом 176. годишњице Војномедицинске академије

02. 03. 2020

 

Министар Вулин: Српски војник лекар заклео се Хипократу и Србији
 
Свечаност поводом Дана Војномедицинске академије и 176 година рада те војноздравствене, образовне и научноистраживачке установе одржана је вечерас у Дому Гарде на Топчидеру.
Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије, Милорад Вељовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, представници верских заједница, медицинских и научних установа, као и бројни пријатељи те војномедицинске установе...
Честитајући јубилеј, који сеже далеко у прошлост, министар одбране Александар Вулин поручио је војним здравственим радницима, лекарима и медицинском особљу ВМА, да је 176 година - историја, и да много већи и бројнији народи не могу да се похвале ни својом укупном историјом која толико траје.
- Срби нису као други народи који своју слободу једноставно дочекају, тако што неке далеке и светске олује однесу њиховог завојевача или сила сама од себе падне. Или тако што чекају да им неко други освоји слободу. Срби се за своју слободу боре, и од свог настанка чине све да би били слободни. А за слободу, када се бори, губи се живот, и здравље, и тада, уз сваког војника, ратника, ту је и један видар, лекар, хирург - рекао је министар одбране и додао да, откако је борбе за слободу, од тада су и ране, а онда је ту и лек, па и човек који ће лек нанети, или "пожалити ако не може да помогне" .
То је српска војна медицина и српски војни лекар, казао је министар Вулин. 
- Када се након борбе војске са обе стране повуку и чују се само крици умирућих и оних који траже помоћ, остане само војни лекар, који тек тада излази пред пушку, да ризикује сопствену главу да би неком спасао живот. Зато сте ви - војни лекари, а не "само" лекари. Људи са обавезом према људском животу, али и са обавезом према својој отаџбини и својој војсци - рекао је министар Вулин и додао да онај који чека помоћ, када испод беле лекарске униформе види зелену, и ознаке чина, онда зна да ће тада сигурно све бити добро, јер тамо где је војска, ту је добро, ту је ред, закон и знање.
- Ми у то верујемо, а на вама је да нас никада не разуверите, и да увек учините да се осетимо привилегованим јер о нама брине војни лекар, човек који се заклео и Хипократу али и Србији. И зато у борбама, кад су пушке ућутале, српски војни лекар није питао ко је човек коме треба помоћ, баш као што су српски војници, када су се повлачили, гладни и промрзли, кроз албанске гудуре, делили парче хлеба са заробљеним аустроугарским војницима, не питајући ко су, знајући да су људска бића којима је потребна помоћ - истакао је министар одбране, уз констатацију да је дубока истина да српски војник ту милост није добио ни у једном светском рату.
- То ипак не значи да српски народ треба да буде другачији. Он је вредан понављања, баш зато што јесте другачији, јер покаже човечност када сви мисле да човечности више нема, и  храброст кад сви мисле да храбрости не може бити више него што је дато, баш као и хуманост и пажњу, иако је народ који је толико патио. Зато сте ви, господо војни лекари, толико вредни, толико важни и вредни понављања. И они који буду долазили за вама, мораће да досегну оно што сте оставили ви и они пре вас. Изнад свега, ви сте људи, заклети људском роду и јединој нашој Србији - закључио је своје излагање министар одбране Александар Вулин.
Говорећи о резултатима највеће установе система војног здравства током године за нама, али и о плановима за наредни период, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је да је ВМА постала и остала место од поверења свих грађана наше и земаља региона и симбол пружања најбоље здравствене неге и савремених принципа лечења.
- Добрих резултата и вредних признања не би било, да уједињени свакодневно не доказујемо да можемо да одговоримо најтежим задацима. Захваљујући, пре свега, подршци ресорног министарства, између два рођендана обогатили смо и обновили понуду дијагностичких услуга за све наше пацијенте. Од почетка ове године успешно је завршен један од већих пројеката - реконструкција интензивне неге Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, а поред тога, данас је и званично отворен реновирани Центар за дневну хирургију са трећом новом операционом салом - истакао је пуковник Вукосављевић. 
Он је посебно подвукао да је током претходне године у све установе војног здравства примљено више од 400 лица на неодређено време, од чега највећи број медицинског, али и кадра неопходног за различите видове подршке, управо на ВМА.
Најављујући оно што следи, пуковник проф. др Вукосављевић је споменуо довршетак започетих пројеката, започињање нових и усавршавање свих грана медицине.
- У перспективи су инфраструктурни радови, који ће резултовати не само Центром за традиционалну кинеску медицину, који је изазвао велико интересовање грађана, већ и унапређењем рада и других организацијских јединица ВМА, а све у циљу боље здравствене заштите свих наших грађана.Такође, планирани су велики инфраструктурни радови на реконструкцији и адаптацији зграде - закључио је начелник Војномедицинске академије.
На данашњој свечаности традиционално је проглашена најбоља организацијска јединица ВМА у претходној години. Та част припала је Клиници за гастроентерологију и хепатологију, док је за најбољу службу проглашена Служба за фармацеутску делатност. Начелницима - пуковнику проф. др Радоју Додеру и доц. др Весни Путић, признања је уручио министар одбране Александар Вулин.
Медаљу, која носи име др Владана Ђорђевића, великог српског хирурга и једног од заслужних за развој војне медицине уопште - проф. др Лазару Давидовићу, васкуларном хирургу и пензионисаном пуковнику проф. др Зорану Јовановићу, ортопедском хирургу - уручио је начелник Групе хируршких клиника ВМА пуковник проф. др Радоје Илић.
Међу бројним пријатељима и сарадницима ВМА, који су се посебно истакли у помоћи установи, на свечаности су признања уручена Слободану Басурићу из  Јавног предузећа „Путеви Србије“ и Стефану Милановићу из компаније „Шумадијапут“, а захвалнице су додељене тенору Војиславу Спасићу и Уметничком ансамблу Министарства одбране „Станислав Бинички“.
У уметничком делу програма наступили су хор и оркестар Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ са гостима.
ВМА обележава свој Дан као сећање на 2. март 1844. године када је кнез Александар Карађорђевић потписао Указ којим се проглашава „Закон о устројенију шпитаља Централне војске“. Тог дана основана је прва војна болница у Београду чију историју наслеђује ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас