Dan mozdanog udara 2016.jpg

Светски дан борбе против можданог удара

03. 11. 2016

Поводом обележавања Светског дана борбе против можданог удара, Друштво неуролога Србије организовало је стручно-едукативни састанак "Садашњост и перспективе лечења можданог удара" у суботу, 29. октобра 2016. године у Свечаној сали Скупштине Града.
У уводном говору председник Друштва неуролога Србије и начелник Групе неуропсихијатријских клиника ВМА пуковник проф. др Ранко Раичевић истакао је огроман значај изучавања можданог удара у стручном, здравственом, друштвеном и економском смислу. Рекао је да неуролошка заједница са 15 јединица за мождани удар на територији Србије збрине 23 000 пацијената док, поређења ради, 65 коронарних јединица збрињава упола мањи број пацијената. То неуролошку службу сврстава у ред најоптерећенијих служби у терцијалном систему збрињавања. Ипак, истакао је да се у лечењу можданог удара бележи тренд пада смртности за 15 процената.
У наставку је одржано десет предавања од стране водећих ауторитета из области неурологије, уз предавање представника Министарства здравља и Градског завода за хитну медицинску помоћ.
Састанку су присуствовали министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, државни секретар Министарствa одбране Ненад Нерић, државни секретар Министарства здравља проф. др Владимир Ђукић, председник САНУ академик проф. др Владимир Костић, заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић, ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, као и друге истакнуте личности из јавне, културне и научне заједнице.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас