Dan_sestrinstva_2017.jpg

Светски дан сестринства обележен на ВМА

12. 05. 2017

Министар одбране Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, запослени на ВМА и бројни гости, присуствовали су данас свечаности поводом обележавања Светског дана сестринства на Војномедицинској академији.
Већ традиционално дванаесту годину за редом, тим поводом додељено је признање најбољој медицинској сестри ВМА у претходној години, које је овога пута припало главној сестри другог одељења Клинике за нефрологију Биљани Брадић.
Честитајући празник, државни секретар Нерић указао је да је Светски дан сестринства прилика да се подсетимо колико је важна улога медицинских сестара и техничара у систему војног здравства, као и здравству уопште, а свако од нас је имао лично искуство којим то може да потврди.
- У ситуацијама када је наше здравље, али и здравље наших најближих у питању, врло смо свесни тога. Питање је колико у другим приликама правилно вреднујемо и ценимо положај средњег медицинског кадра и његову носећу улогу у пружању медицинске неге корисницима здравствених услуга. Желим да нагласим да имамо велико поштовање према овом племенитом позиву - нагласио је државни секретар Нерић додајући да посвећеност послу медицинске сестре и техничари потврђују и у комплексним условима живота и рада.
Према његовим речима, Министарство одбране и систем војног здравства покушавају да пронађу начин да се повећа број запослених и унапреди положај средњег медицинског кадра, па се ускоро очекује 130 медицинских техничара војника по уговору који ће бити распоређени у систем војног здравства, од којих ће 114 бити ангажовано на ВМА.
- Ове године очекујемо и прве полазнике на акредитованим основним струковним студијама у трајању од три године, на којима ће бити уписана прва генерација и то десет сестара из система одбране и десет самофинансирајућих из грађанства – нагласио је државни секретар Нерић додајући да је то још један успех војног здравства, војног образовања, Медицинског факултета ВМА, али и ВМА као куће.
Заступник начелника ВМА пуковник професор др Мирослав Вукосављевић честитао је празник колегиницама и колегама, додајући да је средњи медицински кадар „срце и душа“ сваке болнице, па тако и на ВМА. Говорећи о статусу те струке на ВМА, пуковник Вукосављевић је додао да ће се увођењем институције „војне сестре“ значајно поправити „крвна слика“ те војноздравствене установе.
Говорећи о изазовима професије медицинских сестара, као значајне професије за здравствени систем сваке државе, главна сестра ВМА Верица Миловановић, указала је да савремено сестринство захтева и намеће савремене и нове принципе и схватања о здрављу људи и пружању здравствене неге. Медицинске сестре на ВМА, додала је она, биле су и остале велики професионалци, са изузетним знањем и вештинама, што им је донело и епитет „војници у белом“.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас