153.jpg

ТИМСКИ РАД -ПРЕДУСЛОВ ЗА НАЈВИШЕ ДОМЕТЕ ИЗ ОБЛАСТИ МЕДИЦИНЕ

25. 06. 2010

У Војномедицинској академији је дана 22.06.2010.године учињена висцерална хибридна реконструкција анеуризме грудне и трбушне аорте, једна од најтежих и најкомплекснијих операција у области васкуларне хирургије. Операција која је трајала више од 10 сати, учињена је код пацијента Б.М.старог 74 године, војног осигураника, код кога је обољење проширене грудно-трбушне аорте дијагностиковано почетком године,са аортом највећег пречника око 10 центиметара (иначе нормалан пречник аорте је око 2 цм).

Висцерална хибридна реконструкција грудно трбушне аорте представља комбинацију класичне васкуларне отворене хируршке технике са ендоваскуларном реконструкцијом аорте. Суштина је у комплетној ендоваскуларној реконструкцији грудне и трбушне аорте стент графтом, уз истовремено by pass премошћавање животно битних висцералних артерија које полазе из аорте (обе бубрежне артерије,горња мезентерична артерија и целијачни трункус).

Ова оперативна техника је пре неколико година у свету по први пут успешно изведена,а у Европи се изводи у свега неколико највећих васкуларних центара (Велика Британија,Француска,Немачка).

Мултидисциплинарним приступом  ова операција је изведена и у ВМА при чему је исказана врхунска оспособљеност и спремност наших  васкуларних хирурга, радиолога, кардиолога, анестезиолога, неуролога и трансфузиолога за овако комплексну хируршку процедуру.
Пацијент се успешно опоравља у Клиници за васкуларну хирургију ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас