319.jpg

У славу сестринског позива

12. 05. 2009

Београд, 12. мај - Свечаним састанком у амфитеатру ВМА обележен је 12.мај – Светски дан сестринства.  Састанку су присуствовали представници Управе  ВМА са генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем на челу и начелници организацијских целина ВМА, некадашње главне сестре ове установе, као и надлежни представници Министарства здравља Републике Србије и Удружења медицинских сестара и техничара Србије.
Честитајући празник присутним медицинским сестрама и техничарима, начелник ВМА, генерал Јевтић истакао је следеће:  
„Даме и господо, колегинице и колеге, медицинске сестре и техничари, градитељи овог храма српске медицине!
Као човек који стоји на врху овог светионика српског здравља и хуманости осећам данас изузетну част и понос што сам овде пред  пуним амфитеатром медицинских сестара и техничара, правих  неимара  наше ВМА чији се однос према професији, оданост и посвећеност позиву и специфични осећај припадности војсци и својој академији стално потврђиван кроз искушења балканске стварности тешко може изразити речима, ма колико човек елоквентан и веш говорник био. Састали смо се овде у част Вашег празника, да овом свечаношћу обежимо предстојећи -12.мај-Светски дан сестринства. Овај датум обележава се у знак сећања на Флоренс Најтингел, хероину која је по завршетку кримског рата у коме је активно учествовала бринући о рањенима и болеснима, након повратка у Енглеску, отворила прву службу за медицинске сестре и свој живот посветила борби за унапређење сестринске струке.
Бити медицинска сестра је јединствен позив који тражи оно најлепше у људском бићу-љубав, хуманост и преданост позиву. Медицинска сестра мора бити снажна личност способна да разуме и да се носи са људским патњама, здравственим проблемима и етичким недоумицама.
Прва медицинска сестра у српском роду о којој предање приповеда је кажу била Косовка девојка. Нимало случајно на бојишту, на бранику српства, уз своју војску, као и у свим потоњим ратовима! Давне 1921. године у Београду је основана прва школа за нудиље, а прва генерација медицинских сестара у тадашњој  Краљевини Југославији дипломирала је 1924. године.  
Данас се сестринство у свету све више почиње схватати као професија која има препознатљив програм деловања. Препознајући потребе савременог доба, високо поштујући Ваш рад, Ваше немерљиве доприносе у нези и лечењу пацијената Управа ВМА направила је пре пар година значајан искорак у организацији сестринске службе формацијски успостављајући Одељење за здравствену негу које оправдава своју сврху, али ево и са овог места морам да упозорим најодговорније у овом ресору да увек може  и више и боље и сложније и плодотворније у интересу општег добра!
Ценећи високу оптерећеност, значај и  резултате Вашег рада улажемо значајне напоре у покушајима да унапредимо Ваш стандард. Нажалост, у томе можда нисмо до крај успели, али будите сигурни да ћемо истрајати у намерама. Иако сви морамо да схватимо и разумемо да је  ВМА  институција система одбране и државе Србије која у потпуности дели судбину војске и народа.      
Модерно сестринство фаворизује едукацију као приоритет у професионалном животу медицинских сестара. Здравство у Србији, као и будућност сестринства, највише зависе од добро обучених и школованих медицинских сестара. Војномедицинска академија и на том пољу чини крупне искораке напред, улагањем у континуирану медицинску едукацију медицинских сестара и техничара. Верујемо да ће акредитација образовног процеса ВМА донети нове зоре на хоризонтима унапређења сестринске професије у Србији и да ћете Ви, својим знањем и искуством непосредно учествовати у образовању медицинских сестара и техничара, по највишим међународним стандардима. 
У то име, честитам Вам празник уз најлепше жеље за личну и породичну срећу и даље професионалне успехе у служби здравља и отаџбине! “, истакао је генерал Јевтић.
У наставку скупа, медицинске сестре и техничаре ВМА поздравила је госпођа Милијана Матијевић, саветник министра здравља за здравствену негу. Потом је војни службеник мр Жарко Кривокапић, виши медицински техничар са Клинике за анестезиологију и реанимацију ВМА одржао предавање на тему „Управљање квалитетом у здравственој нези“.
На основу утврђених критеријума и спроведног  поступка  за „Сестру године ВМА“ проглашена је војни службеник Савић Виолета из Одељења за хемодијализу Клинике за нефрологију ВМА. Начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић уручио је најбољој  сестри ВМА пригодну награду.  За показане резултате  и исказану пожртвованост у раду похваљење су медицинске сестре: Јевтић Нада из Клинике за пластичну хирургију и опекотине, Проле Мирјана из Клинике за урологију и Петровић Јелена из Клинике за гастроентерологију и хепатологију.       
Војни службеник, Верица Миловановић, начелник Одељења за здравствену негу ВМА још једном је захвалила генералу Јевтићу и Управи ВМА за велику и несебичну подршку коју пружају медицинским сестрама у њиховом раду и усавршавању као и за доприносе у афирмацији и  угледу сестринске професије у ВМА
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас