212.jpg

У сусрет Сретењу: остварени резултати као подстицај за даље успехе

13. 02. 2010

Београд, 13.фебруар - Свечаном седницом војног колектива ВМА у нашој установи обележен је 15.фебруар - Дан државности и Дан Војске Србије. Поред најодговорнијих руководилаца и многобројних припадника ВМА, обележавању су присуствовали и високи званичници Српске православне цркве, Скупштине града Београда и бројних институција од националног, јавног и културног значаја са којима ВМА остварује успешну сарадњу.
На почетку свечаности, начелник Одељења за морал и односе са јавношћу ВМА, научни сарадник др сц.мед. Елизабета Ристановић указала је на значај и симболику Сретења Господњег у историји српског народа и његове војске и на нераскидиву повезаност војске и државе у српској државотворној традицији. –Војска и њени припадници увек су били уз свој народ и државу, а данас 2010.године налазе се чврсто на бранику европских позиција своје државе. Наша ВМА данас је стратешки ресурс Војске и државе на путу међународних интеграција. Ми, њени припадници, поносни смо што резултатима свога рада свакодневно показујемо да нисмо изневерили претке и учитеље, а и да нећемо разочарати оне који ће доћи после нас. - казала је др Ристановић.
О најзначајнијим достигнућима ВМА и плановима њеног даљег напретка беседио је начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић.-Наша садашњост испуњена је консолидацијом, реорганизацијом, снажењем, јачањем поверења у народу и спремношћу да се суочимо са изазовима времена и стандардима модерне медицине. У години која је за нама настојали смо да направимо што више нових корака, издигли смо се изнад бројних проблема и јасно и прецизно дефинисали пут пред нама. – рекао је Јевтић.
-Храбро и спокојно можемо да гледамо у будућност не плашећи се турбулентних изазова и реалности транзиционих балканских простора и времена. А и зашто би, када су наши стручњаци лидери у многим областима медицинске професије, када све више познатих стручњалка желе да дођу, раде и стварају у ВМА-истакао је начелник ВМА осврнувши се на најважније резултате установе у протеклој години који се односе на судбински важан улазак у план мреже здравствених установа Србије који је оправдао очекивања, интензивну технолошку обнову установе која се наставља, регистровано повећање медицинских услуга за 10-20%, врхунске резултате у свим гранама медицине, стоматологије и фармације, као и сарадњу са колегама из цивилног здравственог сектора која је, између осталог, учинила и да на југу Србије заживи трансплантациони програм бубрега. Међу најзначајније остварене резулате нечелник ВМА сврстао је упис прве генерације студената медицине и акредитацију докторских студија и академских специјализација, медицинско збрињавање учесника Универзијаде 2009, запажено учешће на мултинационалној војносанитетској вежби MEDCEUR 2009 у Нишу и интензивну међународну сарадњу и комуникацију која је поткрепљена чињеницама да су 24 делегације највишег ранга посетиле нашу установу, а да је 117 стручњака ВМА учествовало на научним и стручним конгресима, као и да су 4 лекара била на стручним усавршавањима у еминентним светским центрима. Начелник ВМА поменуо је и успехе часописа Војносанитетски преглед и ресертификацију стандарда квалитета, као и успешну корпоративну комуникацију ВМА. – Ипак, наши јунаци протекле године су били учесници хуманитарне мисије УН у Чаду, чланови нашег хируршког тима, прави амбасадори српске медицине и Војске Србије- рекао је начелник ВМА.
Генерал Јевтић нагласио је да ВМА не дугује никоме ни динара и да је у току кадровско освежавање институције које подразумева да се након коначне реализације августовског конкурса за пријем 105 лица припрема и нови кокурс за лекаре, медицинске техничаре, као и за специјализације. - Започето је уређење паркинг простора ВМА, а пројекти телемедицине и комплетног информатичког система су у завршној фази. Дефинисани су планови развоја ВМА до 2015.године, а интензивно се траже и изналазе решења за даље побољшање стандарда и статуса припадника ВМА, као и могућности бољег санитетског снабдевања.-истакао је начелник ВМА и додао да се ускоро очекује промоција Универзитета одбране Србије чији ће саставни део бити Медицински факултет ВМА. Јевтић је информисао присутне и да су од 18.фебруара ове године ВМА и комплетно војно здравство директно потчињени министру одбране Србије.
- Иницијатива, креативност, кооперативност, стручност, истрајност, лојалност су особине које ћемо форсирати и подржавати и убудуће. Више но икад подвлачим значај тимског рада, инвестиција у знање и преданост послу, јер су то главни предуслови и кључ успешности којој тежимо, у жељи да сваког дана будемо све бољи у систему одбране Србије чији смо неодвојиви део. Зато вас позивам у нове радне победе - рекао је генерал Јевтић честитајући припадницима ВМА Дан државности и Дан Војске Србије.
Поводом Дана Војске Србије, одређен број припадника ВМА је унапређен у више чинове, а они који су предњачили у радним резултатима и афирмацији ВМА су награђени и похваљени.

У наставку свечаности, представник Удружења пријатеља манастира Хиландар, господин Душан Нешић честитао је запосленима у ВМА предстојећи празник уручивши начелнику ВМА поклон-платно са мотивима Хиландара, у знак захвалности за сва добра која чине српском народу. Уметнички печат овом величанственом догађају својим наступима дали су првакиња драме Народног позоришта –Рада Ђуричин, као и велика имена наше опере Живан Сарамандић и Оливер Њего, уз клавирску пратњу Даринке Пауновић и професора Николе Рацкова.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас