Laparoskopska resekcija jetre.jpg

У ВМА изведена прва лапароскопска ресекција јетре

26. 06. 2019

Хируршки тим Војномедицинске академије на челу са начелником Одељења за хепатобилијарну и панкреасну хирургију проф. др Дарком Мирковићем, извеo je прву минималноинвазивну лапароскопску ресекцију јетре код пацијенткиње М.Д. (1975.) која се успешно опоравља. Ова врста операције први пут је изведена у ВМА, а међу првим је операцијама оваквог типа у земљи и региону.
У операцији су учествовали хирурзи асист. др сц. мед. Михаило Безмаревић, ппук. доц. др Милан Јовановић и ппук. др Мирослав Митровић, анестезиолог др Александра Ристановић, инструментарке Маријана Бугарчић и Јасмина Митровић и болничар Драган Марковић.
Пацијенткиња је имала хемангиом у јетри промера око 10 цм, који се налазио у другом и трећем сегменту јетре, а који је последњих месеци значајно порастао уз прогресивне болове и нелагодност у стомаку. Операција је обухватила уклањање другог и трећег сегмента јетре заједно са хемангиомом, прошла је са минималним интраоперативним губитком крви и без компликација.
Док су се раније операције на јетри изводиле отвореним приступом (већи резови, спорији опоравак након оперативног лечења и дужи постоперативни ток) лапароскопски приступ, иако технички захтевнији, омогућава минималан губитак крви током операције, значајно бржи опоравак пацијента, као и мање укупне трошкове лечења.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас