PCNL 1.jpg

У ВМА успешно изведене савремене уролошке методе

30. 03. 2022

У Војномедицинској академији успешно су изведене минималноинвазивна операција уклањања доброћудног увећања простате HoLEP (Holmium Laser Enucleation of the Prostate) техником, као и уклањање калкулозе перкутаним бубрежним приступом - PCNL методом (Percutaneus nephrolithotripsy).
Сви пацијенти су у добром здравственом стању отпуштени на даљи кућни опоравак.
Операције је извео хируршки тим који су предводили уролози ВМА потпуковници др Мирко Јовановић, др Александар Спасић и др Дејан Симић, а под менторством проф. др Мариа Софера, директора ендоуролошког одсека Sourasky медицинског центра Универзитета у Тел Авиву, Израел и проф. др Евангелоса Лиатсикоса, директора Одељења за урологију Универзитетске болнице Патра, Грчка.
Иако наведене методе већ извесно време постоје као опција за лечење у свету, шира примена у нашој земљи зависи не само од технолошке опремљености, већ и обуке хирурга у специјализованим центрима. У ВМА се ласер LUMENIS Pulse 120W до сада користио за друге методе лечења уролошких обољења, а уролози ВМА су управо због ових захвата били на стручном усавршавању у наведеним центрима.
Увођење савремених хируршких метода у редовну клиничку праксу још један је корак до формирања Центра за минималноинвазивну уролошку хируругију ВМА, који карактерише све велике здравствене центре.

HoLEP
Холмијумска ласерска енуклеација простате - HoLEP препоручује се код аденома већих од 100 грама и сматра се златним стандардом у лечењу пацијената са доброћудним увећањем простате за које су до сада биле предвиђене операције отвореном техником. Сам оперативни захват траје нешто дуже од стандардне хирургије, али је постоперативни опоравак знатно краћи. Сматра се сигурним и трајним лечењем подједнако ефикасним као што је и отворена хирургија, али уз краћи боравак у болници, краће време катетеризације, као и смањену могућност за настанак компликација. Уз добар постоперативни ток пацијент одлази на кућни опоравак већ дан након операције.

PCNL
Индикација за примену PCNL методе - разбијања камена у бубрегу перкутаним приступом је камен у бубрегу 20 мм или већи (за доњи пол бубрега 15мм или већи) или уколико други облици лечења нису дали очекиване резултате. Минималноинвазивни захват се састоји у обезбеђивању директног приступа камену у бубрегу кроз пункциони канал и камен се разбија ласерском сондом. PCNL техника омогућава да се фрагменти разбијеног камена лако исперу из бубрежне шупљине и има већу стопу успеха уклањања калкулозе од других техника. Такође, одликује је знатно мањи постоперативни бол и ранији повратак свакодневним активностима.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас