Dan sestrinstva.JPG

У Војномедицинској академији обележен Међународни дан сестринства

12. 05. 2020

Министар Вулин: Нисам чуо да је неко рекао нећу и да није хтео да помогне људима
Међународни дан сестринства обележен је данас на Војномедицинској академији. Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин, државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др сци мед. Угљеша Јовичић, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, запослени у тој војноздравственој установи и гости.
Честитајући празник у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар Вулин је истакао да је управо председник инсистирао на побољшању положаја медицинских техничара и сестара, јер зна колико су важни.
- Тешко је замислити тежи посао и посао са већим ризиком по здравље од вашег, а који често остане без захвалности и пажње. Ваш допринос и херојство у борби са ковид вирусом можда се сад само мало боље види, али ви то радите сваког дана и радићете свој посао и када се камере угасе - рекао је министар одбране и додао да је посао медицинских сестара и техничара да буду са људима који пате, на чему им је захвалио.
Многе од вас можда не бих препознао без маске, али са маскама вас одлично препознајем и врло добро знам како су вам изгледале очи у неким од тешких тренутака у неким од болница, где смо били заједно, када смо учили шта нас чека и суочавали се с непознатим, рекао је министар Вулин.
- Нисам чуо да је неко рекао нећу, и да није хтео да помогне људима. Били сте ту, питали сте више за пацијенте и за оно што њима треба, него за оно што је потребно вама - рекао је министар одбране и додао да такав однос у овим тешким временима враћа веру у људе.
У времену иза нас чинили смо све што смо могли да поправимо ваш стандард и запослимо већи број људи, да омогућимо многима који су радили под разним уговорима да коначно добију стални радни однос, рекао је министар Вулин.
- Остали смо можда дужни и према онима који су нас чували и лечили 1999. године, за време НАТО агресије. Никад нисмо посебно скренули пажњу на војни санитет, на оне који су извлачили рањене или мртве са првих линија, и у годинама које долазе хоћу да нађемо начина, због историје, али и због вас и због будућности, да се одужимо тим људима - рекао је министар одбране Александар Вулин, честитајући празник и захваљујући припадницима војног здравства на часној служби, изражавајући наду да ће се ускоро видети без маски и рукавица.
Поздрављајући присутне, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је да је због пандемије ковида 19, и иначе захтеван посао медицинара додатно отежан.
- Великим трудом у претходних девет недеља још једном је потврђена снага војне сестре,   која се кроз историју показала доминантним симболом квалитета здравствене неге војног санитета, рекао је начелник ВМА, и додао да су медицински техничари и сестре доказали колико им је позив тежак, вредан и колико награда и похвала заслужује.
- Ове године за најбоље су једногласно одабрана два медицинска техничара који се још увек налазе на две „ватрене“ линије борбе - са  обољењем COVID-19, односно корона вирусом, у Kовид центру Kарабурма и на пријемно - тријажној служби хитне помоћи Војномедицинске академије, истакао је пуковник Вукосављевић и подсетио да више од 100  медицинских техничара, који се још увек налазе у ковид болници на Kарабурми, сведочи о значају ВМА за другу линију одбране од вируса.
Чeститајући празник свим мeдицинским сeстрама и тeхничарима, главна сeстра ВМА Бојана Јовановић указала је на значај данашњeг празника, додајући да јe позив мeдицинскe сeстрe плeмeнит и нeсeбичан, озбиљан и одговоран.
Прeма њeним рeчима, саврeмeно друштво сe и данас суочава са бројним и нeдовољно истражeним болeстима, а свeдоци смо борбe против нeвидљивог нeпријатeља који покушава да уруши здравствeни систeм на свeтском нивоу.
- У првој линији фронта, у борби против пандeмијe COVID-19, ризикујући својe здрављe и живот мeдицинскe сeстрe и тeхничари улажу сва своја знања и вeштинe у прeвeнцији и збрињавању оболeлих пружајући помоћ угрожeним лицима, њиховим породицама и друштву у цeлини. Мeдицински тeхничари ВМА, нeгујући снажан тимски дух, још јeдном доказују да су битна полуга војног и здравствeног систeма уопштe, која значајно доприноси побољшању здравствeног статуса свих грађана Рeпубликe Србијe - истакла јe главна сeстра ВМА додајући да јe подсeћајући да јe Свeтска здравствeна организација прогласила 2020. годину Мeђународном годином сeстринства.
Прeпознајући значај тe профeсијe, како јe истакла главна сeстра Бојана Јовановић, Војномeдицинска акадeмија јe током протeклe годинe омогућила пријeм у стални радни однос 140 мeдицинских сeстара и тeхничара, а прeдузeти су и кораци на усавршавању тог кадра.
У традиционалном избору, најбољи техничари са ВМА у години за нама су Милан Радојковић из Центра  хитне помоћи ВМА и Далиборка Радишић, са Клинике за анестезију и реанимацију, а похваљено је и више техничара и сестара из разних организационих целина Војномедицинске академије.
Министар одбране доделио је војне спомен медаље за изузетне резултате у војној служби, први пут војним службеницима, Далиборки Драгишић и Марији Брадић, а више припадника је награђено седмодневним боравком у објектима Министарства одбране и Војске Србије, намењеним за одмор и рекреацију.
Један од награђених Милан Радојковић главни техничар Центра хитне помоћи ВМА, истакао је да му је велика част због признања, због себе али и због колега.
-  И моје колеге су део овог тима и ове награде. У Центру хитне помоћи кренули смо и пре ванредне ситуације, предузели све превентивне мере и формирали тријажну службу. Статистика говори да је око 14.000 пацијената прошло кроз тријажни шатор, а прегледано је више од 9.000 пацијената током пандемија, истакао је Радојковић.
Далиборка Радишић истиче да има велику част што као медицинска сестра стоји на месту где су награђени, на дан када се прославља Међународни дан сестринства. Она је искористила прилику и да свим грађанима захвали на великој подршци који пружају њој и њеним колегама током протеклих дана борбе против вируса.
- Без ваше подршке не бисмо успели, иако имам доста искуства у раду током ванредних околности, за мене је ово био досад највећи професионални изазов. Главна сестра сам ковид болнице на Карабурми, и желим да вам потврдим да чинимо све да помогнемо људима и што пре се вратимо својим породицама, каже Далиборка Радишић.
Међународни дан сестринства обележава се традиционално још од 1974. године, 12. маја, на дан када је рођена Флоренс Најтингејл, која се сматра оснивачем модерне медицинске праксе.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас