Учешће експерата ВМА у међународним активностима

13. 05. 2011

У периоду од 30.04 до 4.05. 2011 год, у организацији Америчког удружења за трансплантацију и Америчког удружења трансплантационих хирурга одржан је у Филаделфији 11. Амерички Конгрес за трансплантацију (АТЦ) који је окупио водеће стручњаке за трансплантацију органа, ћелија и ткива из САД-а и других земаља света. Војномедицинску академију је на овом Конгресу представљао пук. проф. др Ђоко Максић, координатор за трансплантацију органа.

Овај конгрес првенствено едукативног карактера био је посвећен базичним и клиничким истраживањима у домену трансплантације. Кроз бројне радионице и симпозијуме, усмена излагања и постер сесије, презентовани су најважнији проблеми у трансплантацији срца, плућа, јетре, бубрега, али и у домену комбиноване трансплантрације органа (срце и плућа, јетра и бубрег, срце и бубрег, бубрег и панкреас), а предавања о базичној имунологији и тарнсплантацији, као и клинички радови са искуствима водећих стручњака из ове области су указали на проблеме трансплантационе имунологије, индукције толеранције, целуларног и хуморалног одбацивања, детекције и праћења донор специфичних антитела на главни систем хистокомпатибилности .

Недостатак органа, дуге листе чекања и проблем сензибилисаних болесника су приказани као актуелни проблеми глобалног карактера који ускоро неће бити решени ни клонирањем органа нити ксенотрансплантацијом.

Кључ овог проблема лежи у добро организованој мрежи болничких координатора, одговорних за иницирање процеса донације органа од особа које су доживеле мождану или срчану смрт, едукацију становништва и медијску презентацију проблема, што је у многим земљама утицало на пораст броја донација органа, ћелија и ткива и резултирало повећаним бројем трансплантација.

У току рада Конгреса предочена је проблематика трансплантација свих органа, које се у САД-у, али и бројним другим земљама, изводе рутински, у оквиру свакодневне клиничке праксе. Посебно је наглашен значај тимског рада у који су укључени стручњаци различитих профила, задужени за дијагностику мождане смрти, одржавање донора и вијабилности органа, експлантациони и трансплантациони хирурзи, нефролози, хепатолози, кардиолози, пулмолози, ендокринолози, имунолози, микробиолози, вирусолози, патолози, који спроводе хируршки део програма уз решавање раних компликација, као и праћење ефеката имуносупресивне терапије, дијагностике и лечења акутног и хроничног одбацивања органа.

Проблем реактивације вирусних инфекција, смернице за њихово лечење, лимфопролиферативне болести и појава тумора након трансплантације су биле теме већег броја предавања и постер сесијама.

О значају рекурентних болести у графту, или де ново болести графта и класификацијама акутног одбацивања органа говорили су истакнути нефролози, хепатолози, кардиолози и патолози, а наш представник, пук. проф. др Ђоко Максић је истакао значај формирања Србијатранспланта, мреже болничких координатора у Србији, трансплантационих амбуланти у оквиру наших водећих клиничких центара, јединствених листа чекања за трансплантацију бубрега, јетре, срца и других органа, али и ћелија и ткива.

Само на овај начин, уз снажну подршку Управе за биомедицину, надлежних министарстава и РЗЗО, можемо даље развијати програм трансплантације у Србији и полако достићи резултате развијених европских земаља и САД.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас