230412.jpg

Учешће Националног центра за контролу тровања ВМА на Научном саветодавном одбору OPCW

23. 04. 2012

Научни саветодавни одбор Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), одржао је своју 18. седницу у периоду од 16. до 19. априла 2012. године у Хагу, Краљевина Холандија. Као члан овог највишег саветодавног тела Организације за забрану хемијског оружја учествовала је проф. др Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровања ВМА. Улога Научног саветодавног одбора је да омогући Генералном директору OPCW да у оквиру његових ингеренција, даје специјализоване савете Скупштини, Извршном одбору или Државама чланицама, из области науке и технологије у складу са Конвенцијом.
Конвенција о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и о његовом уништавању, као први мултилатерални споразум о разоружању који захтева тотално елиминисање читаве категорије оружја за масовно уништавање, под ефективном међународном контролом и верификацијом и у тачно утврђеном временском року, створила је суштинске услове да се целокупна међународна заједница ослободи једне од најопаснијих категорија оружја и тиме не само да се осети много сигурнијом и безбеднијом, већ и да сарадња у овој области буде ефикаснија. 
Република Србија, као активна чланица OPCW и земља која је испунила најважније обавезе из Конвенције, стално унапређује и развија сарадњу са Организацијом за забрану хемијског оружја и њеним државама чланицама. Ми смо све наше капацитете, експертизу и знање у овој области, ставили на располагање јер је од највећег значаја да се путем сарадње и помоћи земљама којима је она неопходна, омогући да обавезе из Конвенције буду што пре и у потпуности извршене.
Током дугогодишње сарадње коју Министарство одбране РС и Војномедицинска академија имају са OPCW, НЦКТ ВМА учествовао је у бројним тренинг курсевима за инструкторе из целог света који су били на едукацији у ВМА и ЦУК АБХО, а сарадња ће бити настављена и током ове године.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас