Peti Panevrospki kongres.jpg

Учешће припадника војног здравства на 5. паневропском конгресу

01. 10. 2018

Делегација војног здравства Републике Србије на челу са заступником начелника ВМА пуковником проф. др Мирославом Вукосављевићем учествовала је у раду 5. паневропског конгреса војне медицине одржаном од 17. до 20. септембра 2018. године у Варшави, Република Пољска.
Главна тема конгреса који је окуио 146 учесника из 27 земаља била је „Војна медицина - нови изазови у свету који се мења“, а делегација војног здравства наше земље наступила је са четири рада која су наишла на велико интересовање присутних.
Начелница Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић имала је усмено излагање на тему „Новине у медицинском збрињавању експонираних органофосфорним нервним агенсима у војној и цивилној популацији“, мајор др Мирко Долић из Клинике за неурологију ВМА одржао је усмено излагање „Посттрауматски стресни поремећај и ризик од деменције: систематски приказ“, др Дејан Пилчевић из Клинике за нефрологију ВМА излагао је на тему „Лечење најтежих облика маларије код припадника УН у Централноафричкој Републици“, док је мајор др Петар Ристић из Клинике за ендокримологију ВМА имао електронску постер презентацију на тему „Кардиодинамични параметри и оксидативни стрес на изолованом срцу пацова у хемијски индукованом дијабетесу-ефекат перфузије директним инхибитором ренина Алискиреном“.
У оквиру конгреса одржана је и Регионална скупштина паневропске радне групе Међународног комитета војне медицине (МКВМ) на којој је о резултатима рада и достигнућима војнго санитета наше земље, али и Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране говорио пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.
МКВМ је међународна организација у чијем раду ВМА активно учествује. Основни принципи МКВМ односе се на професионалну сарадњу војносанитетских служби са задатком да брину о рањеницима и болеснима, да активно размењују знања у области војне медицине путем различитих облика војномедицинске сарадње, јачају међусобно разумевање, толеранцију и коегзистенцију, одржавају међусобне контакте војномедицинских служби земаља у свету и поштују бројне друге мисије које се одвијају под покровитељством ове организације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас