504.jpg

Учешће ВМА на 39. светском конгресу војне медицине

02. 12. 2011

39. светски конгрес војне медицине, у организацији Међународног комитета војне медицине – МКВМ (International Committee of Military Medicine - ICMM) одржан је од 20. до 25. новембра 2011. године у Абуџи, Нигерија. Делегација Војномедицинске академије била је у саставу проф. др Славица Вучинић, начелница Националног центра за контролу тровања ВМА и мајор др Немања Боровчанин из Института за трансфузиологију ВМА. Главна тема Конгреса била је „Војна медицина и збрињавање у масовним несрећама
Бројне делегације разматрале су актуелну проблематику у области војног здравства са посебним освртом на организацију бројних хуманитарних медицинских мисија, сарадњу са међународним организацијама као што су Светска здравствена организација, Међународни комитет Црвеног Крста, Програм УН за борбу против HIV/AIDS, Светска организација за заштиту животиња.
Током конгреса и заседања Генералне скупштине МКВМ представљен је рад Референтног центра за едукацију МКВМ, чије формирање је договорено на заседању Генералне скупштине у Куала Лумпуру 2009. године. Центар је формиран из фондова Швајцарске чиме је обезбеђен рад до 2013. године. Референтни центар је медицинска јединица оружаних снага Швајцарске, са званичним називом Медицинска јединица - Центар за едукацију (Medical unit-Centre of Education, MU-CE). У центру ради интернационална група експерата за Закон о оружаном конфликту (Law of armed conflict- LOAC). Примарни задатак ових међународних експерата је да обезбеде обуку о Закону о оружаном конфликту у Референтном центру или чак на нивоу Регионалних LOAC курсева, који су до сада одржани у Јужној Африци, Саудијској Арабији, Индонезији. Планирано је да се током 2012. године овакви курсеви одрже у Тунису и Малезији.
МКВМ основан је 1921. године и окупља војносанитетске службе 104 државе света, међу којима је и Република Србија. Своје активности реализује кроз годишње састанке председника војносанитетских служби, конгресе војне медицине који се одржавају сваке друге године, као и кроз рад више медицинских грана и регионалних организација. У области војне медицине МКВМ је препозната као једна од најзначајнијих организација на светском нивоу. Војномедицинска акедемија веома активно учествује у раду ове организације. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас