slavicaVucinic.jpg

Учешће ВМА на 40. светском конгресу војне медицине

17. 12. 2013

40. светски конгрес војне медицине, у организацији Међународног комитета војне медицине - МКВМ (International Committee of Military Medicine - ICMM) одржан је од 7. до 12. децембра 2013. године у Џеди, Саудијска Арабија. Представник Републике Србије била је начелница Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије проф. др Славица Вучинић.
Главне теме Конгреса биле су: "Улога војне медицине у масовним несрећама", "Ургентна медицина и рехабилитација у току борбених дејстава", "Ментални поремећаји повезани са ратним активностима" и "Припрема особља за мировне операције". Рад Конгреса одвијао се у форми пленарне сесије, округлих столова, радионица, паралелних сесија и постер презентација. Током генералне скупштине МКВМ, проф. Вучинић представила је програм 3. паневропског конгреса војне медицине који ће бити одржан у Београду у периоду од 2. до 6. јуна 2014. године.
Бројне делегације разматрале су актуелну проблематику у области војног здравства са посебним освртом на организацију бројних хуманитарних медицинских мисија, сарадњу са међународним организацијама као што су Светска здравствена организација, Међународни комитет Црвеног крста, Програм УН за борбу против HIV/AIDS, Светска организација за заштиту животиња.
Током Конгреса и заседања Генералне скупштине МКВМ представљен је рад Референтног центра за едукацију МКВМ, чије формирање је договорено на заседању Генералне скупштине у Куала Лумпуру 2009. године. Центар је формиран из фондова Швајцарске чиме је обезбеђен рад до 2013. године. Референтни центар је медицинска јединица оружаних снага Швајцарске, са званичним називом Медицинска јединица - Центар за едукацију (Medical unit - Centre of Education, MU-CE). У Центру ради интернационална група експерата за Закон о оружаном конфликту (Law of armed conflict - LOAC). Примарни задатак ових међународних експерата је да обезбеде обуку о Закону о оружаном конфликту у Референтном центру или чак на нивоу Регионалних LOAC курсева, који су до сада одржани у Јужној Африци, Саудијској Арабији, Индонезији. Ови курсеви су одржани и претходне две године, а планирани су и за наредни период.
МКВМ основан је 1921. године и окупља војносанитетске службе 104 државе света, међу којима је и Република Србија. Своје активности реализује кроз годишње састанке председника војносанитетских служби, конгресе војне медицине који се одржавају сваке друге године, као и кроз рад више медицинских грана и регионалних организација. У области војне медицине МКВМ је препозната као једна од најзначајнијих организација на светском нивоу. Војномедицинска акедемија веома активно учествује у раду ове организације.
Београд, 17. децембар 2013. године
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас