Festival-zdravlja-1.jpg

Учешће ВМА на Фестивалу здравља у Београду

16. 04. 2018

Војномедицинска академија један је од учесника 17. пролећног Фестивала здравља, који је од четвртка, 12. априла до петка, 13. априла 2018. године одржан у Дому Војске у Београду.
Отварајући Фестивал, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић-Дејановић нагласила је да је од кључне важности мултидисциплинаран приступ превентиви у медицини и подсетила да је борба за здраво потомство један од главних задатака Владе Републике Србије.
Заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић подсетио је да установа на чијем је челу део Фестивала здравља од његовог оснивања.
- ВМА користи сваку прилику да изађе у сусрет грађанима превентивним прегледима из актуелних медицинских грана. Тако смо се ове године одлучили да првог дана омогућимо ултразвучне прегледе каротидних артерија и артерија доњих екстремитета, а након њих ће наступити васкуларни хирурзи - рекао је пуковник проф. др Вукосављевић додајући да је реч о најтраженијим специјалистичким прегледима на ВМА.
Он је истакао да су прилике попут Фестивала здравља, али и бесплатни превентивни прегледи у бројним цивилним и војноздравственим установама важни савезници у откривању обољења у почетној фази.
- Без заказивања, здравствене књижице и упута - што су неки од проблема са којима се грађани сусрећу, грађани могу да се прегледају, али да из прве руке добију важне информације о очувању здравља, превенцији и новостима из различитих грана медицине - рекао је пуковник проф. др Вукосављевић, искористивши Фестивал да најави бесплатне лекарске прегледе свих специјалности који ће се у сусрет предстојећем Дану Војске организовати у петак, 20. априла на ВМА.
На Фестивалу здравља радиолози ВМА радили су превентивне ултразвучне прегледе каротидних артерија и артерија доњих екстремитета, а сутрадан су васкуларни хирурзи радили мануелне прегледе и консултације у вези ултразвучних налаза. У току оба дана на штанду ВМА заинтересовани су могли да потпишу донорске картице.
На трибинама Фестивала припадници ВМА одржали су предавања о тренутно актуелним темама из области здравства. О вакцинацији су говорили педијатар др Оливера Човић Несторовић, инфектолог проф. др Весна Беговић Купрешанин и епидемиолог потпуковник др Жељко Јадранин, о целијакцији-исхрани без глутена говорио је начелник Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА пуковник проф. др Радоје Додер, док је др Светлана Антић из Клинике за нефрологију ВМА говорила о бубрежној слабости. У оквиру акредитованих предавања за здравствене раднике предавање о етичким проблемима у тој грани медицине одржао је др Игор Радуловић из Клинике за психијатрију ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас