Studija_prevalencije_bi.jpg

Учешће ВМА у студији преваленције болничких инфекција

16. 11. 2017

Војномедицинска академија током новембра месеца започела је учешће у Четвртој националној студији преваленције болничких инфекција.
Студију према одређеном плану у организацијским јединицама ВМА изводи стручни тим Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција (БИ) ВМА у циљу прикупљања података о учесталости БИ и њихових узрочника. Резултати ове ефикасне методе епидемиолошког надзора омогућавају планирање даљих активности и предузимање одговарајућих мера превенције и контроле.
Истраживање се спровoди по јединственој методологији израђеној под руководством Министарства здравља Републике Србије, а у сарадњи са Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама и Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Четврта национална студија изводи се први пут у сарадњи са Европским центром за превенцију и контролу болести чиме ће резултати у нашој земљи бити упоредиви на европском нивоу, а први пут се паралелно изводи и студија потрошње антибиотика у складу са нацртом Националног програма за контролу антимикробне резистенције и рационалне употребе антибиотика.
Истовремено истраживање спроводи се у 40 општих болница, девет института, четири клиничко-болничка центра, четири клиничка центра, као и две приватне болнице у Србији.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас