Unapredjenja i priznanja 2020.JPG

Унапређења и признања најзаслужнијим у борби са Ковид-19

28. 05. 2020

Министар Вулин: Србија има војску која је у стању да победи и видљивог и невидљивог непријатеља
Министар одбране Александар Вулин, у присуству заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, уручио је најзаслужнијим припадницима Министарства одбране и Војске Србије војне спомен-медаље и честитао унапређења у виши чин поводом њиховог доприноса на спровођењу мера у спречавању ширења вирусне инфекције Ковид-19 и пружању помоћи цивилном становништву, на данашњем пријему у Великој ратној сали Старог Генералштаба.
Највиша војна признања, војне спомен-медаље за изузетан допринос систему одбране и изузетне резултате у војној служби, из надлежности министра одбране, добило је 35, а ванредно је у виши чин унапређено 13 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
Министар Вулин честитао је унапређенима и награђенима, свима који су у овој борби победили, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.
-  Преносим вам изразе његовог личног поштовања за све што сте радили и чинили и наде да ћете баш тако наставити. Борба коју сте водили и коју још увек водите, која није завршена, била је борба за животе сваког од нас. Без обзира да ли је неко био болестан или није, свако од нас је могао да буде болестан, да изгуби здравље па и живот. А посебно ви који сте били у првој линији, без обзира да ли сте били у ковид болницама, или у болницама за лакше оболеле, или сте радили своје свакодневне задатке и обавезе, обезбеђивали мигрантске кампове, установе социјалне заштите, обезбеђивали болнице, домове здравља. Сви ви сте радили за грађане Србије, не мислећи о себи. То је ваша највећа врлина. Нико од вас, а већину вас сам имао прилике да видим и да виђам баш тамо где је било тешко и најтеже, није питао да ли ће бити награде ни када ће се ово завршити. Нико од вас није питао да ли је ово превелик ризик и шта ће бити сутра. Сви сте извршавали наређења и борили се као да је у питању ваш живот и живот чланова ваших породица. У томе јесте ваша највећа врлина и највећа вредност, што нисте питали какав је ризик, већ шта је потребно и коме треба да се помогне – рекао је министар Вулин.
Он је додао да је и Србији било лакше, била је мирнија и сигурнија када је видела своју војску и када је знала да је њена војска ту.
- Тешка времена, како кажу, дођу да свако покаже своје право лице. Неко најбоље, неко најгоре. Војска Србије је показала своје најбоље лице захваљујући вама, захваљујући свакоме од вас. Чинови унапређења, медаље, похвале, не могу да покажу колико смо вам искрено захвални, али могу вас и ваше породице да подсете на тешко време и време у коме се ваша храброст и ваш напор ценио. Хоћу да захвалим вашим породицама. Да није било њих ни ви не бисте могли да будете тако храбри ни тако успешни – нагласио је министар Вулин додајући да су породице, подржавајући свакога од њих и делећи страх и наду, биле свесне да се наши припадници боре за оно што је вредније од сваког од нас – за Србију и за њен живот.
Према речима министра Вулина, када ово једном прође, када прође са победом, јер Срби и Србија и не могу другачије него да буду победнички као што јесу, сетићемо се ових дана, ноћи, људи који су спасени и оних који више нису са нама.
- Сећаћемо се и у том сећању имаћемо право да будемо захвални на снази и на храбрости коју смо показали. Кажу мудрији од мене да човек и нема чему више да се нада, већ да га се неко са захвалношћу сећа. Вас ће се са захвалношћу сећати сви они који су се борили и сви они за које сте се и ви и сви ми заједно борили. А Србија има разлога да буде поносна на сваког од вас, да буде мирна, поуздана и сигурна, јер има војску која је у стању да победи и видљивог и невидљивог непријатеља – поручио је министар Вулин.
У име унапређених и награђених припадника Министарства одбране и Војске Србије, обратио се пуковник Вељко Милић, главни медицински координатор привремене војне болнице на Београдском сајму који је захвалио председнику Републике и министру одбране што су препознали њихов рад и што је тај рад и награђен.
- Војничка част и медицинска етика су у овој борби били наше најјаче оружје. У почетку нисмо знали против каквог се непријатеља боримо. Међутим, ни тренутка нисмо имали дилеме да је то борба за наш народ и у ту борбу смо ушли потпуно спремни. Кроз нашу новију историју било је доста криза – од НАТО агресије 1999. године, преко поплава, земљотреса, мигрантске кризе и сви припадници Војске Србије били су на одговорним задацима, у првим линијама и показали су изузетне резултате. Тај наш рад препознат од руководства и да је на адекватан начин награђен – истакао је пуковник Милић и захвалио министру одбране што је својим свакодневним присуством на терену значајно допринео да све задатке изврше у потпуности и на најбољи начин те у своје и у име својих колега поручио да су поносни што служе Србији.
У чин пуковника ванредно је унапређен и Млађан Гарић из Управе за војно здравство, који каже да му ово унапређење представља велику част.
- Сматрам да сам попут свих својих колега за време ванредног стања радио свој посао и трудио се да дам свој допринос у сузбијању вирусне инфекције. Један од мојих задатака је брига о привременој болници на београдском сајму где смо се трудили и даље настојимо да обезбедимо најбоље могуће услове за лечење заражених вирусом Ковид-19 – истакао је пуковник Гарић и додајући да ће унапређење бити подстрек у узвршавању задатака у будућности.
  Чин заставника прве класе од данас носи и Велибор Пашић, који је био распоређен на дужностима снабдевања лековима, санитетским материјалом и заштитном опремом јединица Војске Србије и ковид болница и амбуланти.
- Унапређење ми много значи, јер је то захвалност за труд који сам за све ово време уложио – нагласио је заставник прве класе Пашић.
Војну спомен медаљу министар Вулин данас је уручио и др Радмили Димитријевић-Рајић, специјалисти инфектологу у Клиници за инфективне и тропске болести ВМА.
- Награда коју сам данас добила је награда коју примам у име свих својих колега који су се борили у спречавању ширења епидемије Ковид-19. Посебно сам почаствована што сам добила ову медаљу јер сам инфектолог и сматрам да је то круна свог оног рада који смо до сада испољили – нагласила је др Димитријевић-Рајић која је била ангажована у ковид болници Клиничко-болничког центра Земун на пријему и тријажи пацијената оболелих од ковид инфекције.
Припадницима Министарства одбране и Војске Србије, као и лицима и установама ван система одбране, међу којима су и чланови делегација Руске Федерације и Народне Републике Кине, поводом ангажовања на спровођењу мера за спречавање ширења вирусне инфекције Ковид-19 и пружања помоћи цивилном становништву, министар одбране до сада је доделио 64 војне спомен-медаље, 25 плакета Министарства одбране, 128 захвалница, 33 похвале, 66 наградних одсуства и 223 боравка у војнодоходовним установама намењеним за одмор и рекреацију.
Данашњој свечаности присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас