148.jpg

УНАПРЕЂЕЊЕ ТРАНСПЛАНТАЦИОНОГ ПРОГРАМА У СРБИЈИ

06. 06. 2010

Београд, 06.јули – Делегација Светске здравствене организације (СЗО) коју су чинили др Dorit Nytzan Kaluski, шеф канцеларије СЗО за Србију и др Peter Doyle, експерт СЗО за програме трансплантације, посетила је данас ВМА у пратњи директорке Управе за биомедицину Министарства здравља Србије госпође Дане Михаиловић. 

Са представницима Управе ВМА и руководиоцима трансплантационог тима ВМА, представници СЗО разговарали су о сарадњи у домену даљег унапређења националног програма трансплантације ткива и органа у Србији, као и искуствима и резултатима наше установе у области трансплантационе хирургије.

- ВМА је установа која има врхунски оспособљене мултидисциплинарне тимове и све организационе и техничке предуслове за реализацију програма трансплантације јетре, бубрега и костне сржи и ове процедуре се у нашој установи рутински спроводе. – истакао је пуковник проф.др Никола Филиповић, заменик начелника ВМА, обраћајући се гостима. - Данас желимо да Вас упознамо са нашим резултатима у овој области, али исто тако желимо да укажемо на проблеме са којима се ми у нашој земљи суочавамо приликом реализације трансплантационог програма. Они се односе на проблем недостатка органа, још увек недовољне свести о потреби завештања органа, недостатак националних водича који би прецизно дефинисали процедуре утврђивања мождане смрти, експлантације органа, припреме и реализације трансплантације, посттрансплантационог третмана пацијената, као и перманентне едукације лекара и медицинских техничара. Верујемо да ће се ти проблеми решити организованим и тимским приступом и имплементацијом највиших стандарда у здрвственом систему Републике Србије и спремни смо да као ВМА у томе активно учествујемо дајући свој пуни стручни допринос заснован на великом искуству. –казао је пуковник Филиповић.

О најзначајнијим резултатима и могућностима ВМА, као и о резултатима у домену трансплантације јетре, бубрега и костне сржи говорили су вс, доц.др Елизабета Ристановић, пуковник проф.др Зоран Ковачевић, пуковник проф.др Небојша Станковић и пуковник доц.др Слободан Марјановић.

Након садржајних разговора гости су обишли и Центар за трансплантацију органа и Стерилни блок Клинике за хематологију ВМА.

У ВМА је до сада урађено 10 трансплантација јетре (9 кадаверичних и једна трансплантација са живог даваоца-„living“), 318 трансплантација бубрега (292 living и 26 кадаверичне). Стручњаци ВМА учинили су 36 трансплантација бубрега у Клиничком центру Ниш и једну трансплантацију бубрега у КЦ Бања Лука. Планови даље реализације трансплантационог програма у ВМА односе се на мултиорганску трансплантацију јетре, панкреаса и црева, а наши стручњаци опредељени су за потпуну сарадњу са осталим здравственим центрима у Србији као и за сарадњу у оквиру EUROTRANSPLANT програма.

Директор Управе за биомедицину Министарства здравља Србије др Дана Михаиловић изразила је задовољство импресивним резултатима ВМА у домену трансплантационе хирургије, као могућностима наше установе. -Пред здравством Србије је велики изазов и пут којим морамо корачати заједно и тимски како не бисмо били на европском зачељу по броју трансплантација.-рекла је др Михаиловић.

И представници СЗО исказали су задовољство што су у ВМА препознали установу са пуно стручности и искуства која свакако представља снажан ослонац здравственом систему Србије у домену трансплантације и изразили спремност за пружање помоћи око унпређења трансплантационог програма у нашој земљи .
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас