503.jpg

Упозорење из Националног центра за контролу тровања о акутном тровању гљивама

12. 07. 2018

Повећан број позива везано за сумње на тровање печуркама сакупљеним у природи забележен је од почетка текућег месеца у Токсиколошкпм информационом одсеку Националног центра за контролу тровања (НЦКТ) Војномедицинске академије (ВМА). Регистровани позиви се односе на 15 пацијената чија је клиничка слика иницијално била по типу лакшег тровања, а лечење је настављено у надлежним здравственим установама (Ужице, Пожаревац, Лозница).
Само у току ове недеље у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију НЦКТ ВМА примљена су два пацијента из околине Неготина, који су јели печурке убране у природи. Тегобе су се јавиле након дугог латентног периода, односно 12 сати након конзумирања гљива за које су мислили да су „јајчаре“, а радило се о зеленој пупавци. Ради се о тешком тровању печуркама за које су предузете неопходне мере лечења. Истовремено су у НЦКТ збринута четири тровања лакшег степена, а троје пацијената су печурке „млечнице“ купили на пијаци.
НЦКТ апелује на све који користе гљиве за јело, као и на бераче гљива, да буду максимално опрезни, да не схватају олако овај посао јер последице конзумирања неких врста отровних гљива могу довести до тровања опасних по живот. Такође, треба бити пажљив приликом куповине печурака на пијацама. На декларацији би требало, између осталог, да буде истакнуто име печурке и узгајивача.
У случају да се након конзумирања гљива јаве тегобе потребно је одмах се јавити лекару јер су резултати лечења много повољнији уколико се у року од 48 сати започне са адекватним медицинским збрињавањем.
Додатне информације о отровним печуркама можете видети на линку: http://www.vma.mod.gov.rs/savet-gljive.pdf

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас