Urolozi endoskopija 2022-3.jpg

Уролози ВМА - предавачи ендоскопске хирургије

21. 09. 2022

Међународни курс ендоскопске уролошке хирургије у организацији Клинике за урологију Војномедицинске академије, компанија Boston Scientific i VICOR одржан је 20. и 21. септембра 2022. године у ВМА.
Полазницима курса добродошлицу у ВМА пожелео је начелник Групе хируршких клиника ВМА пк проф. др Бобан Ђорђевић и истакао да је посебно задовољство видети ВМА поново у улози међународног едукативног центра. Како је рекао „ВМА је увек проналазила своје место у ширем контексту међународне сарадње, али је изнова изузетна част када се под нашим кровом размењују идеје и ставови и проналази инспирација за нове стандарде у пракси.“ Напоменуо је и да се кроз ентузијазам, пожртвованост и жељу за знањем уролога ВМА огледају висока очекивања од свих запослених у ВМА и у исто време нагласио понос што су баш они иницијатори размене искуства и препознати ван граница наше земље.
Професор др Владимир Банчевић испред Клинике за урологију ВМА поздравио је учеснике из других здравствених установа у земљи, из Републике Српске, Северне Македоније и Црне Горе. Нагласио је да ће знање са курса сви полазници моћи да користе у свакодневној уролошкој пракси са циљем унапређења квалитета рада.
Дводневна едукација састојала се из дела теорије и вежби на моделима, док је други дан био посвећен показним оперативним процедурама. Предавања о преоперативној припреми, препорукама, уређајима, ендоскопским техникама, али и постоперативној нези и потенцијалним компликацијама држали су пп прим. др сци мед. Мирко Јовановић и пп. др Дејан Симић из Клинике за урологију ВМА уз директора Ендоуролошког центра у Тел Авиву, Израел проф. др Мариа Софера.
Операције ендоскопског разбијања камена у мокраћним путевима изводе се у општој анестезији без реза током које се користе посебни инструменти за улаз кроз мокраћне канале, камен разбија одређеним извором енергије (у овом случају ласером) након чега је опоравак пацијената бржи уз мање шанси за компликацију. Сви учесници имали су прилику да у операционој сали буду укључени у сваки део минималноинвазивног захвата и добију одговоре на сва питања, дилеме, недоумице како би унапредили своје вештине из области ласерске хирургије.
Клиника за урологију ВМА је ендоскопске процедуре у лечењу калкулозе отпочела још 2006. године као прва државна здравствена установа. Међународни курс био је начин за ефикасну размену знања којом се могу превазићи дилеме у клиничкој пракси у осталим здравственим установама, али и потенцијални организациони проблеми у свакодневном раду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас