110.jpg

Успешан наступ лекара ВМА на Конгресу трансфузиолога Србије

18. 11. 2010

Београд, 18. новембар- Стручњаци Института за трансфузиолофију ВМА у сарадњи са лекарима Клинике за хематологију, Клинике за нефрологију и Клинике за општу и абдоминалну хирургију ВМА имали су успешан наступ на Четвртом конгресу трансфузиолога Србије који је недавно одржан у Београду.
Војни службеник проф.др Бела Балинт одржао је пленарно предавање под насловом „Преклиничка испитивања и терапијска примена матичних ћелија у трансплантацијској и регенеративној медицини“. Лекари ВМА су се на овом конгресу у форми пленарних и уводних предавања, као и мултидисциплинарних усмених или постер презентација представили укупно 14 радова из области прикупљања, обраде и контроле квалитета крви и хемопродуката, клиничке трансфузиологије, имунохематологије, примене матичних ћелија у регенеративнојх медицини, физиологије и поремећаја хемостазе и трансфузијски трансмисивних болести. Од посебног је значаја је чињеница да су наши стручњаци преседавали на три сесије из области/тема које су данас од посебног значаја за безбедну хемотерапију и модерну трансфузиологију: имунобиологија и трансплантација, трансфузијски трансмисивне болести и аферезне процедуре.

У раду конгреса учествовало је 306 стручњака из Србије и осталих земаља региона, којима су своја искуства из наведених области, поред домаћих експерата представили и реномирани стручњаци из трансфузиолошких центара у САД, Великој Британији, Италији, Белгији . Активним учешћем експерата ВМА на овом скупу још једном је потврђен висок углед наших стручњака који се баве физиологијом и патологијом крви на регионалној и европској научној сцени. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас