260.jpg

Успеси ВМА на домаћој и међународној сцени

14. 10. 2009

Београд, 14.октобар – Стручњаци ВМА на домаћој и светској научној сцени успешно репрезентују своја стручна и научна достигнућа афирмишући српску медицину.
Немачка
На недавно одржаном Европском конгресу имунолога у Берлину, који је одржан под мотом „Имуност за живот – Имунологија за здравље“ (“Immunity for Life – Immunology for Health”), тим наших научника који је предводио академик пук. проф. др Миодраг Чолић представио је 10 радова из области изучавања дендритских ћелија као потенцијалних туморских вакцина, имунорегулације и механизама који контролишу процесе инфламације и зарастања ране. Сви презентовани радови су имали јасну научну поруку, били су оргинални и актуелни по методологији рада и добијеним резултатима, а многи од њих публиковани су у међународним часописима са највећим импакт фактором. На конгресу је учествовало око 5.000 стручњака из више од 70 земаља Европе и света, а тим ВМА је имао прилику да резултате својих истраживања размени са колегама из иностранства и да, у најбољем светлу, представи нашу установу и правце савремених научних истраживања из имунологије и сродних дисциплина. Пуковнику, проф. Чолићу, који је током Конгреса учествовао у председавању једном од секција посвећених имунобиологији дендритских ћелија, упућен је позив да буде предавач по позиву на 14. Светском конгресу имунолога. који ће се идуће године одржати у Јапану.
Црна Гора
Неуролози ВМА представили су своје резултате и искуства на Петом заједничком састанку неуролошких секција Српског лекарског друштва и Друштва љекара Црне Горе са међународним учешћем, који је крајем прошлог месеца одржан у Петровцу на мору.
У раду скупа учествовали су и еминентни предавачи из Србије и Црне Горе, Словеније и Литваније, а разматрана су најновија сазнања из области можданог удара, мултипле склерозе, Паркинсонове болести, епилепсије, полинеуропатија...
У својству организатора, начелник Клинике за неурологију ВМА и председник Неуролошке секције СЛД, пуковник проф.др Ранко Раичевић одржао је запажено предавање, а успешан наступ имали су и наши неуролози: потпуковник, асс.др сц.мед. Топлица Лепић, доц. др Евица Динчић, доц. др Весна Мартић, доц. др Драгана Обрадовић, асс. мр сц. мед. Снежана Станковић и др Јелица Величковић.
Србија
Припадници ВМА имали су запажен наступ на научно-стручном скупу посвећеном одбрамбеним технологијама ОТЕХ 2009, који је одржан у Београду 8. и 9. октобра. У оквиру секције „Медицина у систему одбране“ предавања су одржали наши стручњаци: пуковник проф. др Предраг Ромић, војни службеник доц. др Весна Шуљагић, потпуковник др Миодраг Јовановић, војни службеник мр сц. Љиљана Јанковић-Мандуић и капетан др Ђорђе Вукмировић.
Начелник Клинике за анестезију и интензивну терапију ВМА, пуковник проф. др Предраг Ромић одржао је предавање о теми „Ванхоспитални срчани застој - изненадни срчани застој код спортиста“ и презентовао најновија сазнања везана за узроке настанка изненадног срчаног застоја који се могу јавити услед интензивног физичког напора, као и начин пружања прве помоћи у тим случајевима.
Начелник Одељења за превенцију болничких инфекција ВМА, војни службеник доц. др Весна Шуљагић, представила је програм превенције и контроле инфекција проузрокованих вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ) у Војсци Србије, након чега је приказан филм у коме су на популаран начин дати сви релевантни подаци о ХИВ-у, путевима преношења вируса и начинима заштите.
Потпуковник др Миодраг Јовановић из Центра за контролу тровања ВМА упознао је присутне са организацијом и задацима мобилне хемијске токсиколошке екипе овог Центра и на конкретним примерима презентовао њено ангажовање у збрињавању хемијских акцидената.
Стручњаци Института за медицину рада Сектора за превентиву ВМА: војни службеник мр сц. Љиљана Јанковић-Мандуић и капетан др Ђорђе Вукмировић, кроз предавања „Радијациони ризик услед излагања природним радионуклидима градског становништва Србије“ и „Примена капилароскопије у раној дијагностици професионалних болести припадника Војске Србије“, на најбољи начин су представили широку лепезу активности које запослени у овом Институту обављају, не само за припаднике оружаних снага, већ и за целокупно становништво Србије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас