503.jpg

Успешна трансплантација јетре у ВМА

24. 01. 2023

Захваљујући хуманом гесту и сагласности породице донора у Војномедицинској академији успешно је урађена кадаверична трансплантација јетре.
Након уредног постоперативног тока у јединици интензивне неге Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, пацијент се налази на даљем опоравку у Клиници за општу хирургију ВМА.
Трансплантационим тимом ВМА руководили су начелник Одељења за хепатобилијарну и панкреасну хирургију професор др Дарко Мирковић, начелник Операционог блока са централном стерилизацијом васкуларни хирург пуковник доц. др Момир Шарац, начелник Одсека за кардиоторакалну и васкуларну анестезију потпуковник доц. др Горан Рондовић и др Ирина Брчеревић гастроентеролог хепатолог. Уз учешће инструментарки Данијеле Станимировић и Милице Младеновић многобројан медицински тим неопходан за успешан оперативни захват, који захтева искуство и мултидисциплинарност почев од дијагностике преко оперативног лечења до интензивне и постоперативне неге пацијената, чинили су и анестетичари заставник I класе Милан Марковић, заставник I класе Бобан Каличанин и Бојана Којичић, медицински техничари Наташа Марковић, Жељана Шеатовић, Јовица Јовановић, Мирјана Бојовић и Горица Арсеновић.
Допринос ВМА развоју републичког програма трансплантације чини девет living трансплантација бубрега урађених током 2022. године, а хируршки тим ВМА учествовао је и у трансплантацији бубрега у Клиничком центру Србије. Од 1996. године у ВМА урађене су 492 трансплантације бубрега, од 2005. године и прве трансплантације јетре трансплантирано је 39, док је у претходних 50 година урађено више од 1600 свих облика трансплантације матичних ћелија хематопоезе. Такође, у ВМА у периоду од 1971. до 2002. године успешно је урађено више од двеста трансплантација рожњаче, а од формирања Очне банке ВМА још две трансплантације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас