528.jpg

Успешно спроведена акција прегледа младежа

14. 03. 2012

Поводом дана Војномедицинске академије, 2. марта 2012. године Центар за меланоме ВМА организовао је акцијубесплатних превентивних прегледа младежа у циљу раног откривања рака коже за грађане у Дому Војске Србије у Београду. На лицу места су оформљене четири засебне амбуланте у којима су радила четири дерматовенеролога и трихирурга пластичара.
Интересовање грађана је било велико тако да је, поред заказаних 210 прегледа који су обављени 2. марта, формиран посебан списак за још 150 грађана који ће бити накнадно прегледани у следећа три месеца. Код 17 прегледаних грађанаоткривена је промена која захтева хируршко уклањање и хистопатолошку анализу.
Досадашњи резултати акције статистички одговарајууобичајеном броју откривених сумљивих промена који се нађу приликом насумичног прегледа коже. Ови подаци дају јасну слику о значају прегледа коже, који је у Немачкој од пре пет година обавезан и налази се у државном програму за борбу против рака.
Имајући у виду велико интересовање и велику потребу за акцију превентивних прегледа коже, Војномедицинска академија ће и убудуће организовати сличне акције, о чему ће јавност бити правовремено информисана. Лекари са ВМА указују на важност самопрегледа, као једне од најважнијих сегмената у борби против меланома,  а више информација о самопрегледу коже можете преузети овде
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас