003.jpg

Вакцинација против сезонског грипа

25. 11. 2011

Запослени на Војномедицинској академији, на челу са начелником ВМА пуковником проф. др Маријаном Новаковићем, одазвали су се данас позиву за вакцинисање против сезонског грипа, који је реализиван у оквиру новембарске акције вакцинисања припадника ВМА. Акција је спроведена у циљу заштите здравља запослених и смањења ризика од епидемијске појаве сезонског грипа на Војномедицинској академији.
Грип се преноси са човека на човека, јавља се у виду епидемије или пандемије, када оболи и по неколико милиона људи. Интензитет стања, односно болести, варира и може бити благе, као и јако озбиљне, а у појединим случајевима чак и фаталне природе. Стога је најпрепоручљиви начин заштите против ове болести вакцинисање и то сваке године.
Вакцинација против сезонског грипа препоручује се особама са хроничним болестима срца, плућа или бубрега, дијабетичарима, особама старијим од 65 година, деци, особама из јавних служби као што су здравствени радници (првенствено да би заштитили себе, али и пацијенте), полиција и војска, особе које живе или воде бригу о особама које спадају у ризичну групу, тј. медицински радници, особе одговорне за особе које припадају критичној групи и родитељи или особе одговорне за децу млађу од шест месеци, с обзиром на то да су деца ове доби превише млада за вакцинисање. Сезонска вакцина пружа од 70 до 80 одсто заштите против инфекције грипа.
 
Београд, 25. новембар 2011. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас