Vezba_Jesen2013.jpg

Вежба "Јесен 2013"

24. 10. 2013

Показна вежба "Јесен 2013" четврте класе слушалаца за резервне официре санитетске и ветеринарске службе на добровољном служењу војног рока успешно је завршена данас на Војномедицинској академији.
Тема вежбе било је збрињавање угрожених у условима ванредне ситуације, земљотреса. За слушаоце, осим провере већ стечених знања, циљ је и стицање нових, уз овладавање вештинама и искуствима у руковођењу и командовању санитетским тактичким и здружено-тактичким јединицама и организацији рада на санитетским етапама и пружању медицинске помоћи.
Обраћајући се гостима, страним војним представницима акредитованим у Београду, аустријским лекарима, који су на ВМА управо завршили курс "Ратне хирургије" и војној делегацији Анголе, начелник Управе за војно здравство, бригадни генерал проф. др Зоран Поповић рекао је да њихово присуство охрабрује и даје подстрек да активности на усавршавању и обуци, које су циљ и ове вежбе на реномираној војномедицинској установи, буду настављене.
- Мој утисак је да Тренинг центар санитетске службе ВМА, који је организатор ове вежбе, сваке године постиже све боље резултате и тако себе препоручује да буде декларисан као регионални центар. Главне предуслове испуњава. Поседује високо квалификовани образовни кадар, располаже одговарајућом опремом, а медицинско особље ВМА има респектабилно клиничко искуство у збрињавању повређених и оболелих - истакао је генерал Поповић и подвукао да је обука лица за ангажовање у мировним мисијама, задатак који обавља Тренинг центар, од посебне важности за стратешки циљ политике одбране и да је до сада више од 130 припадника Министарства одбране и Војске Србије обучено за учешће у мисији УН у Конгу и Европске Уније у Сомалији.
Начелник Војномедицинске академије, бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да су помоћ и брзо реаговање у ванредним ситуацијама обавеза свих нас, и то не само према нашим грађанима, већ и према комшијама и пријатељима.
- Природне непогоде не бирају кога ће да погоде и долазе ненајављено, али зато смо ми ту да будемо спремни уколико је та помоћ неопходна - истакао је начелник Војномедицинске академије и учесницима вежбе поручио да не сумња да су активност добро припремили, те да су стекли нова знања и искуства у руковођењу и командовању санитетским и здружено тактичким јединицама у случају збрињавања угрожених и страдалих лица у условима ванредних ситуација.
Показна вежба "Јесен 2013" настављена је у Центру за контролу тровања ВМА, где је приказана ситуација изливања гаса и токсичних материја из хемијског постројења и санирање последица уз збрињавање затрованих. На једној од радних тачака, у касарни Бањица, представљен је рад мешовитих превентивно - медицинских и психолошко-психијатријско-медицинских екипа на подручју захваћеним земљотресом. Презентоване су и активности хируршких мобилних тимова на збрињавању повређених, као и санитетска прихватница и евакуација ваздушним путем.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас