gama kamera vma.JPG

ВМА добила гама камеру, заказивање од понедељка

17. 08. 2020

Министар Вулин: Војномедицинска академија још савременија и опремљенија
Министар одбране Александар Вулин обишао је данас реконструисани део Института за нуклеарну медицину Војномедицинске академије који је опремљен двема најсавременијим гама камерама, уређајима који се користе за прецизну дијагностику различитих обољења, а посебно малигних болести.
Како је нагласио министар одбране, Војномедицинска академија је свакако једна од наших најцењенијих здравствених институција, а да би таква и остала потребни су људи, али и улагање у технику.
- Отварањем гама камере, последњим припремама за њен рад, завршавањем последње фазе обуке и могућношћу да наши пацијенти већ од понедељка почну да заказују прегледе на гама камери, Војномедицинску академију смо учинили још савременијом и још опремљенијом. Гама камера је сам светски врх. Оно што имају други институти у свету сада има и наша Војномедицинска академија - рекао је министар Вулин и додао да се улагање у здравство и у војно здравство „увек враћа и увек исплати“.
 -  Ми смо се показали као добар, жилав, као веома ефикасан здравствени систем у борби против пандемије, између осталог зато што смо континуирано улагали у војно здравство. Прошле године смо у војно здравство примили око 500 сестара, лекара, немедицинског особља, припремајући се за све што може да нам се деси. И сада настављамо са улагањем, опремањем и можемо да кажемо да се Војномедицинска академија враћа тамо где јој је увек и било место и где војно здравство треба да буде - међу најбоље, најопремљеније, најобученије, најобразованије. Војномедицинска академија је на услузи војним осигураницима, али и цивилним. За време ковида радила је као нековид болница, болница за све пацијенте и тако ради још увек - истакао је министар одбране и поручио да је свако улагање у Војномедицинску академију улагање у квалитет живота свих грађана Србије.
Начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић нагласио је да је нови дијагностички уређај SPECT CT један од ретких у земљи, а први у Београду, који ће омогућити комплетну дијагностичку лепезу тестова у Институту за нуклеарну медицину.
- Пуштањем у рад употпунили смо дијагностичку лепезу наших услуга које пружа Војномедицинска академија, на срећу и задовољство наших пацијената. Чекали смо реновирање с обзиром на то да је реч о веома осетљивим апаратима који захтевају дозволе од агенције, како за јонизујуће зрачење тако и од Института за нуклеарне науке „Винча“. Све смо то добили - рекао је пуковник Вукосављевић.
Говорећи о значају реконструкције и опремању гама камерама, начелник Института за нуклеарну медицину ВМА пуковник доц. др Драган Пуцар рекао је да је то врхунска дијагностика која је напредна у свету и да „сада можемо лакше да се ухватимо у коштац са најтежим медицинским проблемом“.
 - Добили смо могућност да употребом SPECT студија којом желимо пресек не само планарне слике, добијамо тачну локализацију обољења, најчешће онколошких пацијената. Такође, добили смо могућност за још бољом резолуцијом хибридне камере која преклапа слику која се добија CT-ом и SPECT-ом - истакао је др Пуцар.
Вредност инвестиције која обухвата набавку нових медицинских уређаја и реконструкцију дела Института за нуклеарну медицину ВМА, површине од 245 квадратна метра, износи око 150 милиона динара.
Гама камера је основни уређај за извођење сцинтиграфије - безболне неинвазивне дијагностичке методе током које се делови тела излажу гама зрацима, а детекцијом накупљања гама зрачења прате и откривају поремећаји у организму. Новији уређаји (двоглаве гама камере - SPECT - Single Photon Emission Computed Tomography) давањем сензитивнијих слика пресека органа обезбеђују бржу и тачнију дијагнозу у бројним клиничким дисциплинама - кардиологији, ендокринологији, онкологији, нефроурологији, гастроентерохепатологији, неурологији. 
Једна од гама камера у Институту поседује и радиолошки уређај (CТ) који омогућава тачнију локализацију промена виђених SPECT-ом.  Комбиновањем обе технике добијају се фузионе слике које дају и податке о функцији (SPECT) и податке о анатомији (CТ).
Ову савремену нуклеарно-медицинску методу одликује веома мало излагање зрачењу и сматра се драгоценом у раној дијагностици и успешном лечењу.
Обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др сци мед. Угљеша Јовичић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас