118.jpg

ВМА КАО УЗОР

28. 10. 2010

Београд, 28.октобар- Интензивне међународне активности ВМА последњих година и месеци и велики број делегација које посећују нашу установу изражавајући при том велико интересовање не само за њене резултате и могућности већ и за проширење сарадње, указује и на чињеницу да наша установа представља узор за организацију и функционисање једне модерне војноздравствене установе. То су истакли и представници највиших делегација Министарства одбране Либијске Џамахирије, Краљевине Данске, Исламске Републике Иран, као и Републике Намибије који су претходних дана боравили у званичној посети ВМА.

Делегација Ирана импресионирана медицинским градом

Војномедицинска делегација Ирана коју је предводио бригадни генерал др Mohammad Hoseyn Lashgari, начелник Управе за војно здрваство и обуку иранских оружаних снага приликом посете нашој установи изразила је задовољство због могућности да упозна медицински колос какав је ВМА и да са њеним руководством, као и лидерима у многим областима медицинске струке разматра могућности унапређења сарадње у области лечења и образовања. –Ви сте медицински велеград, имали смо прилику да много о вама прочитамо и сазнамо, али је све много величанственије уживо. Желимо да учимо од Вас и то нам представља изузетну част-рекао је генерал Lashgari захваљујући начелнику ВМА генералу Јевтићу на пријему.- Све што знамо желимо да поделимо са другима, желимо и да учимо од других, као и да кроз сталну размену искустава унапређујемо медицинску струку и науку. То је мисија ВМА као највише војноздравствене, научне и образовне институције, отворене и опредељене за сарадњу у оквиру међународних активности нашег Минисатрства одбране и Војске. –казао је генерал Јевтић.

Република Намибија: Велики интерес за школовање лекара у ВМА

Министар одбране Републике Намибије генерала Charles DNP Namoloh, са сарадницима међу којима је била и начелник војноздравствене службе бригадни генерал Sophia Ndeitinga посетили су ВМА и са највишим представницима наше установе разговаралио свим аспектима сарадње, тј.помоћи ВМА у области стручног и научног усавршавања и управљања војноздравственим установама, укључујући обуку менџеманта и медицинског кадра, као и саветодавну помоћ око технолошког опремања. – Овде смо да проширимо и продубимо сарадњу која је иначе постојала са некадашњом Југославијом, која је пружила велику помоћ Намибији у њеној борби за ослобођење. Ми то ценимо и ми желимо да учимо до Вас. Опредељени смо да се наши млади лекари школују на Вашем Медицинском факултету, како би израсли у добре лекаре и војнике. Желимо да то школовање започне већ у наредној генерацији-рекао је министар одбране Намибије. Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић истакао је да је ВМА јасно опредељена за сарадњу и да у нашој установи војноздравствена служба Намибије може имати поузданог и сигурног партнера. –Наш академски и стручни потенцијал је велики и ми смо спремни да заједно пронађемо модалитете будуће сарадње, а уверени смо да ће ваши млади лекари много тога научити у нашој ВМА, као и да ће колеге које буду дошле да се овде усавршавају у различитим облстима медицине, стоматологије и фармације бити наши амбасадори на афричком континенту. –рекао је Јевтић. Са члановима менаџмента наше установе, разговорима у ВМА присуствовао је и државни секретар за војно здрваство МО др Зоран Весић.

Сарадња са Краљевином Данском: Формирање психолошког тест центра

У реализације завршних припрема за формирање Центра за психолошку слекцију у ВМА нашу установу посетио је пуковник Курт Рефсгард из МО Краљевине Данске, која ће донирати неопходну информатичку опрему и инсталације софтвера за селекцију. Планирано је да се опремање наведеног центра заврши до краја 2010, а већ до краја 2011. године биће формирасни и центри за психолошку селекцију у Војној болници Ниш, као и у Војномедицинским центрима Карабурма и Нови Сад који ће бити информатички повезани са главним центром у ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас