55.jpg

ВМА на домаћој и међународној сцени у протеклом периоду

09. 05. 2011

Трансплатациони програм
 
Досадашњем билансу од 21 трансплантације јетре и више од 300 трансплантација бубрега извршених до сада у нашој установи, можемо додати још четири трансплантације бубрега (две кадааверичне и две са са живог даваоца) које су  успешно извршене у току месеца априла.
У оквиру даљег развоја и унапређења програма трансплатације, Војномедицинска академија наставља  да, након  успешно завршеног програма обуке колега у Клиничком центру Ниш, обучава и своје колеге Клиничког центра Бања Лука. у спровиђењу трансплантације бубрега.
 
Превенција и контрола ХИВ/АИДС-а у Војсци Србије“
 
У оквиру сарадње Министарства одбране Србије и Министарства одбаране САД-а на пројекту „Превенција и контрола ХИВ/АИДС-а у Војсци Србије“, Војномедицинска акдемија је 18 и 19. априла била домаћин акредитованог курса I категорије посвећеног првенцији и контроли ХИВ инфекције и АИДС-а кроз добровљно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ“.   
Наши признати епидемиолози, примаријус mr sci med Драган Илић, директор Асоцијације за борбу против сиде,  ЈАЗАС, и примаријус mr sci med Мила Паунић, шеф Центра за превенцију СИДЕ и полно преносивих инфекција, који се овим веома деликатним сегментом превенције ХИВ/АИДС-а у цивилној популацији баве од појаве првих случајева ове болести код нас, били су активни учесници у  раду курса коме је присуствовао 21 здравствени радник различитог профила од доктора медицине до здравственог техничара.
Најављена је и едукација и обука за још 25 здравствених радника Војске Србије  у области добровољног поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ, која ће се реализовати  у мају ове године
 
Здравствена нега
 
Опредељеност ВМА ка унапређењу квалитета здравствене неге и  улоге медицинских сестара у  лечењу и нези болесника. је потврђена  и наградом ''Сребрни знак'' која је додељена нашем службенику, Лазаревић Биљани, главном лабораторијски техничару Одељења за хистохемију Центра за патологију и судску медицину ВМА, наградом која се додељује за рад и ангажовање на очувању културног и историјског наслеђа медицинских сестара, здравствених техничара и бабица,  унапређењу улоге и значаја њиховог рада. на националном и међународном плану, као и стратешком, културном, стручном и истраживачком деловању. Право учешћа на конкурсу за доделу признања имале су све здравствене установе у Србији. Домаћин церемоније свечаног уручења   награда и признања је била општина Стари град, а организатор Савез удружења здравствених радника Републике Србије.
 
Признање за несебично човекољубље при обављању лекарског служења ближњима
 
У Саборном храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, епископ ваљевски Милутин уручио је Орден владике Николаја Владимировића, пук. проф. др Зорану Ковачевићу, начелнику Клинике за нефрологију и трансплантацију Војномедицинске академије. Ово највише признање ваљевске епархије је додељено угледном професору као човеку и хуманисти који је пружао и пружа несебичну помоћ у медицинском збрињавању и лечењу монаштва, свештенства, архијереја и верника  Српске православне цркве, и који  својим хуманитарним радом подржава, помаже и подстиче многе организације да би помоћ   стигла до оних којима је најпотребнија.
 
 
Наставак трасираног пута међународне сарадње
 
Посета заменика начелника ВМА Републици Намибији: Школовање лекара  на Војномедицинској академији
 
У узвратној посети Војноздравственој служби Републике Намибије, боравио је  заменик начелника ВМА, пук. доц. др Драган Динчић, у току које  су са начелником војноздравствене службе, бригадним генералом Ndeitinga Sophia-ом настављени разговори о могућностима   унапређења и проширења билатералне сарадње двеју земаља.  Школовање лекара  војног санитета Републике Намибије на Медицинском факултету ВМА је била једна од области за које је намибијска страна изразила посебно интересовање.
 
Састанак српско-норвешког заједничког Управног одбора и  Радне групе за војномедицинску сарадњу

Састанак Управног одбора иЗаједничке радне групе за војномедицинску сарадњу Србије и Норвешке који је одржан у ВМА представљао је још једну у низу договорених активности у оквиру билатералне војне сарадње две земље. Током састанка извршена је   анализа   реализованих активности, сагледани   постигнути резултати и размотрене активности и планови те сарадње у наредном периоду, посебно у домену усавршавања и обуке људства за потребе ангажовања у међународним мисијама. Концепт те сарадње ће бити прецизиран  потписивањем новог Техничког споразума.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас