4 PKVM.jpg

ВМА на конгресу војне медицине у Паризу

13. 06. 2016

Делегација Управе за војно здравство Министарства одбране на челу са деканом Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду пуковником проф. др Небојшом Јовићем, учествовала је на 4. паневропском конгресу војне медицине одржаном од 23. до 26. маја 2016. године у Паризу.
Главне теме овог значајног скупа војне медицине са укупно 129 регистрованих учесника биле су "Улога војне медицине у масовним несрећама", "Правило златног сата у збрињавању повређених у борбеним дејствима", "Дилеме у војномедицинској етици", "Физикална и ментална рехабилитација у току борбених дејстава" и друге. Делегација Управе за војно здравство презентовала је пет радова од којих је запажено усмено предавање начелнице Одсека за микробску генетику и имунологију Института за микробиологију ВМА проф. др Елизабете Ристановић под називом "Dengue virus as a threat to military forces deployed in endemic regions".
Током конгресних дана одржана је и регионална скупштина паневропске радне групе Међународног комитета војне медицине (МКВМ) у чијем су раду активно учествовали декан Медицинског факултета ВМА професор Јовић уједно и национални делегат у МКВМ, као и начелница Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић, досадашњи секретар паневропске радне групе МКВМ. На скупштини је било речи о будућим плановима, међународном унапређењу конгреса и темама које услед важности треба заступати у стручном делу наредних скупова, пре свега из области превентивне медицине и инфективних болести.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас