124.jpg

ВМА НА НАУЧНОЈ ПОЗОРНИЦИ СРБИЈЕ И РЕГИОНА

13. 10. 2010

Београд, 13.октобар – Стручњаци ВМА у протеклом периоду успешно су представљали установу на више стручних скупова који су одржани у нашој земљи.

На недавно одржаном Десетом конгресу токсиколога Србије учествовало је више стручњака ВМА и наше војноздравствене службе који су својим успешним излагањима и дискусијама афирмисали резултате наших токсиколога и Центра за контролу тровања ВМА као националне референтне институције. У раду овог скупа учествовали су и представници Европског удружења токсиколога, Министарства одбране, Министарства пољопривреде Србије и надлежних републичких агенција. Посебну пажњу учесника изазвала су предавања војних службеника проф.др Славице Вучинић, начелника Центра за контролу тровања ВМА која је је говорила о збрињавању хемијског акцидента и улози наше установе у збрињавању истих и доц.др Елизабете Ристановић, начелника Одељења за морал и односе са јавношћу Управе ВМА која је говорила о информисању јавности у условима биолошког и хемијског акцидента као сегменту кризне комуникације. 


И на Другом међународном симпозијуму из медицине спорта „Палић 2010“ стручњаци ВМА војни службеник проф.др Соња Радаковић, начелник Института за хигијену и капетан др Никола Чикириз, специјалиста медицине спорта, представили су могућности наше установе, досадашње резултате, као и планове будућег рада ВМА на пољу истраживања физиологије напора и аклиматизације на екстерне природне и физиолошке услове, као и искуства ВМА у здравственом и превентивномедицинском збрињавању спортских догађаја. 


 Осам неуролога ВМА дало је активан допринос раду Шестог заједничког састанка Неуролошких секција Српcког лекарског друштва и Друштва љекара Црне Горе са међународним учешћем који је одржан у Бечићима (Црна Гора). У раду састанка узело је ућешће преко 120 неуролога и неурорадиолога из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске, Македоније, Словеније. Активан допринос раду симпозијума дало је осам неуролога из ВМА. Пуковник проф.др Ранко Раичевић, који је и председник Организaционог одбора састанка, војни службеник доц.др Евица Динчић и мајор др Жељко Крсмановић одржали су предавања из области цереброваскуларних обољења, мултипле склерозе и новина у дијагностици неуролошких обољења. 

У Београду је 7. до 10. октобра 2010, одржан 11. Конгрес анестезиолога Србије и Први Балкански симпозијум анестезиолога и интензивиста, уз запажено учешће лекара из Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА. Војни службеник проф.др Маја Шурбатовић, била је модератор сесије о сепси и одржала је предавање из области генетике у сепси. Модератор сесије о болестима плућа и анестезији била је војни службеник др Душица Стаменковић. У тој сесији предавања су одржали пуковник асистент др Милић Вељовић и вс, др Снежана Ковачевић. Модератор сесије о епидуралној анестезији и један од предавача, била је др Војислава Нешковић, која је са предавањем учествовала и у сесији о трауми. У сесији о епидуралној анестезији предавање је одржала др Душица Стаменковић, која је такође са предавањем учествовала и у сесији о ваздушном путу и била инструктор у радионици из ове области. Модератор сесије о инфекцијама у јединицама интензивне терапије био је пуковник професор др Предраг Ромић, а предавање је одржала и вс, проф. др Весна Шуљагић. Пуковник проф. др Предраг Ромић је одржао два предавања у сесији о иновацијама у анестезији. Примаријус др Красимирка Грујић добила је прву награду за постер презентацију рада групе аутора из ВМА под насловом: „Серумски бикарбонати, артеријски базни дефицит/ексцес и САПС 3 скор код критично оболелих“.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас