261.jpg

ВМА на Светском конгресу војне медицине

14. 10. 2009

Београд, 14.октобар - Тридесет осми светски конгрес војне медицине одржан је у Куала Лумпуру, Малезија, од 4. до 9.октобра 2009.године. Активно и запажено учешће у раду конгреса имала је делегација ВМА са начелником, генерал-мајором проф.др Миодрагом Јевтићем на челу, у чијем саставу су били и: пуковник проф.др Зоран Поповић, пуковник доц.др Радомир Самарџић и војни службеник проф.др Славица Вучинић.
У току конгреса одржане су две седнице Генералне скупштине коју сачињавају шефови делегација више од 100 земаља чланица Светског комитета војне медицине. На тим седницама је разматрана актуелна проблематика у области војног здравства са посебним освртом на организацију различитих хуманитарних медицинских мисија.
Генерал Јевтић је у својству националног делегата учествовао у раду Скупштине и упознао њене чланове са организацијом наше Санитетске службе и ВМА, као и са досадашњим искуствима и изазовима у раду.
У радном делу Конгреса са изузетном пажњом су били прихваћени усмени реферати које су изложили чланови наше делегације, а који су се односили на медицинско збрињавање у условима масовних катастрофа и њихових последица.
Приказани резултати и могућности као и свеукупна ангажованост наше делегације оцењени су највишим оценама од стране Организационог одбора, те је наша држава предложена за члана Континентално-европске групе војне медицине која, у оквиру Светског комитета, има задатак да се бави координацијом и унапређењем војномедицинске сарадње на европском континенту. Поред наше земље, чланови ове групе су и Немачка, Холандија, Русија, Норвешка и Кипар.
Све то представља још једну потврду вредности и угледа коју наша војна медицина ужива у свету

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас