EDAIC.jpg

ВМА постала центар за полагање EDAIC испита

24. 12. 2013

Војномедицинска академија постала је један од европских акредитованих центара за организовање и одржавање писменог дела испита (Part I) за Европску диплому анестезиологије и интензивног лечења EDAIC (European Diploma in Anaesthesiology and Intensive Care). У исто време анестезиолог са Клинике за анестезиологију и интензивно лечење ВМА др Војислава Нешковић изабрана је за првог званичног испитивача из Србије за усмени део овог испита.
Први део EDAIC испита организује се сваке године крајем септембра или почетком октобра месеца, симултано у свим центрима који су на листи организатора испита. Тако ће 2014. године, према утврђеном датуму, испит бити одржан на Војномедицинској академији за све кандидате из Европе који одаберу Србију као место полагања.
EDAIC је испит подржан од стране Европског борда за анестезиологију и Европске уније медицинских специјалности који се организује на више језика и полаже у два обавезна дела након завршене специјализације. Испитом се проверава знање из базичних наука и клиничких области које су релевантне за анестезиологе. Састоји се из писменог (Part I) и усменог (Part II) дела, док трећи део (In-Training Assessment) није обавезан и организује се према захтеву.
Постојање оваквог интернационалног испита представља подстицај за развој програма специјализације анестезиологије и интензивне терапије у различитим земљама, са циљем да се постигне уједначавање и подизање професионалних стандарда и знања анестезиолога у Европи.
На Војномедицинској академији биће омогућено полагање испита на енглеском језику, док је полагање на српском планирано у складу са даљим учешћем у организацији испита. Промовишући идеју Европске дипломе за анестезију и интензивно лечење ВМА жели да утиче на подизање стандарда образовања анестезиолога у Србији и учини наше лекаре још випе препознатљивим у европској стручној и научној заједници.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас