185.jpg

ВМА: врхунски центар за лечење опекотина

13. 04. 2010

Београд, 13.април - Пуковник проф.др Јефта Козарски из Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА учествовао је на Шеснаестом конгресу Медитеранског удружења за опекотине (MBC) који је недавно одржан у Истамбулу, Р.Турска. У раду конгреса учествовали су највиши представници овог удружења, али и најеминентнији европски стручњаци који се баве проблемом збрињавања опекотина.
Пуковник Јефта Козарски, је на конгресу учествовао и као национални представник Српског удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију (СРБПРАС). У својству предавача по позиву одржао је предавање на тему “Опекотине, етиологија, патофизиологија и лечење”. Циљ предавaња био је да се колеге из Медитеранског као и Европског удружења за опекотине, упознају са начином лечења опекотина у ВМА и рехабилитацијом опечених болесника, које се спроводи у складу са стандардима и принципима “Brook Army Hospital” из Сан Антониа, УСА.
Проф. др Мichaele Masellis из Палерма, председник MBC, изразио је током дискусије посебно задовољство што је у оквиру сарадње са ВМА имао прилику да посети нашу установу у којој, у оквиру Клинике за пластичну хирургију и опекотине, постоји Центар за лечење опекотина и да се очекује да се у оквиру њега успостави биотехнолошка лабораторија за култивисање ћелија коже. Он је нагласио да је ВМА велика и значајна европска болница са којом Центар за опекотине у Палерму последњих година има све интензивнију стручну и научну сарадњу. Такође је истакао и добру организацију и високи ниво стручних предавања на “MBC Instructional Course” из области опекотина, који је прошле године одржан у ВМА.
Ценећи искуства и знања наших стручњака, као и потребу даље сарадње и едукације, Скупштина MBC донела је, између осталог, одлуку да се поручнику др Николи Остојићу и вишем мед. техничару Мирјани Драгићевић из Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА додели стипендија за усавршавање из области опекотина у Центру за опекотине у Палерму у трајању од месец дана,

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас