45.jpg

Војна делегација МО Р. Србије у посети ДНР Алжиру

26. 05. 2011

делегација МО Републике Србије, на челу са пук проф. др Предрагом Ромићем, начелником Сектора за школовање и НИР ВМА, боравила је у службеној посети Дирекцији за војно здравство МНО ДНР Алжира, у периоду од 23. до 26. маја 2011. године. Поред пук. проф. др Ромића, делегацију су чинили ппук Радивоје Анђелковић из Управе за војно здравство МО и мајор Љубиша Игић из Управе за МВС СПО.
Циљ посете је био сагледавање потреба Војног здравства ДНР Алжира за усавршавањем војномедицинског кадра на свим нивоима  у Републици Србији у наредном периоду.
У току дводневне посете, организован је обилазак Националне школе за војно здравство МНО ДНР Алжира.. Нашу делегацију су дочекали генерал проф. др CHAIBI Rachid, начелник Националне школе, генерал проф. др MESSAUDI Faycal, начелник Инстута за ваздухопловну медицину, пуковник BENKHELL Mohamed Mustafa, начелник Центра за школовање и пуковник ZITOUNI Ali, заменик начелника Националне школе. У току посете чланови наше делегације су имали прилике да се упознају са организацијом  школовања војника, војно-медицинских кадрова, лекара, стоматолога, оралних хирурга, фармацеута и ветеринара и областима у којима се одвија, а које укључују медицинску логистику, санитетско снабдевање, НХБ заштиту и војну хигијену.
Због великог поверења у војно здравство Републике Србије, традиционалног пријатељства два народа, домаћини су изразили велико интересовање за едукацију својих кадрова у нашој земљи у области војне медицине, размену стручног знања и искуства, али  и за помоћ у дефинисању  основа за усавршавање њихових  кадрова у њиховим војним здравственим установама. При том су истакли проблем недовољног броја специјалиста у специфичним гранама медицине и медицинским дисциплинама попут  ваздухопловне медицине, поморске медицине, НХБ заштите, војне хигијене, санитетског снабдевања, војне епидемиологије и менаџмента у Војном здравству.
Тиме би желели да обезбеде потребан контигент квалитетних тренера (едукатора) ради подизања нивоа обуке у јединицама и установама, креирају сопствене тренинг системе (систем едукације) по светским стандардима и формирају Центар за војно-медицинске дисциплине, у чијем би склопу били институти за истраживања у  областима поморске, ваздухопловне медицине и слично.
Наведене циљеве би желели да остваре у две фазе: у првој фази усавршавањем својих кадрова у Републици Србији чиме би се обезбедио довољан број специјалиста за одређене гране и дисциплине, и у другој фази– стварањем сопствених капацитета за школовање и усавршавање и научно-истраживачки рад. За почетак планирају да на усавршавање упуте 3-5 лица, а  да у перспективи тај број значајно увећају.
Поред Националне школе, наша делегација је посетила Војномедицински факултет и Институт за ваздухопловну медицину, при чему су имали прилике да сагледају њихове велике капацитете и одличну опремљеност и Централну војну болницу Алжира где их је директор болнице, генерал SONID Bachain упознао са њеним  историјатом, наменом и могућностима.
На позив амбасадора Републике Србије у Алжиру, господина Владимира Кохута, нашој делегацији је организован и пријем у његовој резиденцији.  
Наша се делагација из Ажира вратила са плакетама Националне школе за војно здравство и Централне војне болнице, уверена да ће  војномедицинска сарадња, поред војноекономске и војнообразовне допринети у великој мери унапређењу целокупне билатералне сарадње две државе.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас