uvz covid 1.JPG

Војно здравство у борби против Ковида-19

03. 11. 2020

Припадници војног здравства спремно су дочекали трећи талас вирусне инфекције Ковид-19 и несебично и храбро, пружајући помоћ становништву, наставили вишемесечну, непрекидну борбу у сузбијању пандемије.
У војној ковид болници Војномедицинског центра „Карабурма", која без престанка ради од марта ове године, тренутно се на лечењу налази 85 пацијената, укључујући 10 пацијената на интензивном лечењу. Укупан капацитет ове болнице је 135 кревета.
Привремена ковид болница у београдској „Штарк арени" поново је почела са радом 19. октобра и од тада је у ову болницу примљено 237 пацијената. Капацитет ове болнице је 510 кревета, а у лечењу оболелих од Ковида-19, осим 18 припадника војног здравства, учествују и медицинари из 15 цивилних здравствених установа. У претходном периоду, привремена ковид болница у „Штарк арени" радила је од 6. јула до 3. септембра.
Војна болница Нови Сад, у складу са потребама Града Новог Сада, од 4. новембра биће спремна да прими ковид пацијенте, за чије лечење је намењено 35 постеља у Интерном одељењу за лечење ковид пацијената, које су комплетно опремљене прикључцима за кисеоник и концентраторима кисеоника.
Уколико епидемиолошка ситуација у нашој земљи буде то захтевала, Војна болница Ниш, у договору са Клиничким центром Ниш, биће активирана за лечење до 85 ковид негативних пацијената, независно од врсте њиховог здравственог осигурања. Тренутно, војним осигураницима у овој болници на располагању је пријемно-тријажна амбуланта за акутна респираторна обољења, у којој могу добити све информације о даљем лечењу.
Од 30. октобра и Војномедицинска академија поново је свакодневно, 24 часа, дежурна здравствена установа за лечење свих грађана чије здравствено стање захтева хитну медицинску помоћ.
На овај начин, здравствени капацитети којима располажу Министарство одбране и Војска Србије осим за пружање помоћи у сузбијању вирусне инфекције Ковид-19, намењени су и за пружање помоћи у лечењу других болести, како војних, тако и цивилних осигураника.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас