336.jpg

Војномедицинска делегација Судана у посети ВМА

10. 04. 2009

Београд, 10. април - Висока војномедицинска делегација Министарства одбране Судана коју су чинили: генерал-мајор др Мохамед Саид Омер и генерал-мајор др Мохамед Сир Алкатим Али боравила је у званичној посети Војномедицинској академији од 05. до 09. априла 2009.године.
На почетку посете, начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић поздравио је суданске колеге и том приликом рекао: “Драге колеге, добродошли у ВМА, балканску и српску престоницу здравља и мост војномедицинске сарадње. Спремни смо да наставимо где смо стали оних дана када сте Ви специјализирали у ВМA. Oтворени смо за сарадњу у свим областима медицине, као и у области образовног и научноистраживачког рада”.
Гостима из Судана представљене су могућности и резултати рада ВМА, научноистраживачки потенцијал установе, као и искуства стручњака ВМА у области хируршког збрињавања ратних повреда, психотрауматизма, у области превентивне медицине, микробиологије, као и ургентне и клиничке токсикологије. Током посете судански генерали обишли су Центар хитне помоћи, Клинику за анестезиологију и интензивну терапију, Клинику за ургентну интерну медицину, Клинику за трауматологију и ортопедију, Центар за дневну хирургију, Институт за радиологију, Институт за микробиолгију, Институт за епидемиологију, Центар за контролу тровања и Тренинг центар Лаке пољске болнице.
У оквиру посете Клиници за ортопедију и трауматологију, на којој је пре двадесет година завршио специјализацију, др Мохамед Саид Омар имао је прилику да се практично упозна са најновијим методама навигационе технологије у уградњи вештачког кука и колена. Др Мохамед Али, који је на ВМА завршио специјализацију из медицинске микробиолгије са паразитологијом, приликом посете Институту за микробиологију, детаљније се упознао са молекуларним методама микробиолошке дијагностике које се примењују у ВМА. Др Али изразио је пуну спремност да са колегама из ВМА подели јединствена искуства из домена тропске медицине, што је од посебног значаја због евентуалног учешћа наших стручњака у мировним мисијама.
Судански генерали су у пратњи начелника Управе за здравство Министарства одбране, бригадног генерала Вељка Тодоровића посетили и Војну болницу у Нишу и упознали се са организацијом рада и могућностима ове установе.
На крају посете шефови делегација ВМА и Санитетске службе Судана, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић и генерал Мохамед Саид Омер, потписали су заједничку изјаву у којој је, између осталог, наведено да је посета остварила своје циљеве и да су створене добре претпоставке за даље унапређење интеринституционалне и међудржавне билатералне војномедицинске сарадње. Суданска страна је исказала посебан интерес за различите форме едукације војномедицинских кадрова, с обзиром на чињеницу да се раније већи број стручњака из ове земље који данас заузимају лидерске позиције у медицинској служби школовао у нашој установи, као и за лечење одређених категорија болесника, размену искустава, стручњака и медицинских тимова, заједничку организацију и учешће у раду на научноистраживачким пројектима од интереса за обе земље. При том је наглашена неопходност да се даљи ток сарадње усагласи на нивоу надлежних институција министарстава одбране две земље.
- Поносан сам и срећан што и након двадест година видим да ВМА незаустављиво корача напред и што представља лидера у области медицине и радујем се будућој сарадњи - записао је у Књизи утисака генерал Саид на крају посете ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас