155.jpg

ВОЈНОМЕДИЦИНСКА САРАДЊА НА БАЛКАНУ

09. 06. 2010

Београд, 9.јун- Делегација војног санитета Републике Србије коју је предводио начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, учестовала је са 22 делегата на XV Балканском конгресу војне медицине (БКВМ) који је одржан од 03.06. – 06.06.2010. године у Пиерији ( Солун ) у Грчкој.  

У раду конгреса учествовало је 173 делегата из земаља активних чланица БКВМ-Бугарске, Грчке, Румуније, Србије, Турске, као и придруженог члана- Албаније.Током конгреса презентовано је око 300 научних радова из области војне медицине и организовано је више округлих столова и панел дискусија.

Чланови српске делегације дали су значајан допринос раду конгреса, презентујући укупно 42 рада, активно учествујући у дискусијама и руководећи радом бројних сесија и округлих столова. 

У својству шефа делегације, начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић је током конгреса обавио више билатералних састанака са шефовима осталих делагација чланица БКВМ на тему даљег развоја сарадње у оквиру Комитета, са акцентом на стручна усавршавања лекара и техничара, као и размену искустава о учешћу у мировним операцијама и евентуалну сарадњу и помоћ у збрињавању последица природних катастрофа. 

Сви шефови националних делегација су у завршној речи приликом затварања конгреса високо оценили стручни квалитет презентованих радова и нагласили потребу за што чвршћом сарадњом војномедицинских сервиса земаља БКВМ.

Наредни Конгрес БКВМ биће одржан крајем јуна 2011. године у Румунији, а у међувремену ће се заједничке активности и сарадња чланица Комитета одвијати договореним темпом.

У складу са прихваћеном иницијативом шефа српске делегације генерал-мајора проф.др Миодрага Јевтића у октобру ће у нашој ВМА бити организован радни састанак начелника свих војномедицинских академија у региону током којег ће бити разматрано даље унапређење стручне и научне сарадње. 

Србија ће и ове године, током новембра месеца, организовати дводневни курс на тему »Ургентна стања у војној неурологији и психијатрији», у чијем раду ће учествовати око 25 учесника из земаља чланица Комитета. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас