234.jpg

Војноздравствена сарадња Србије и Норвешке

13. 12. 2009

Београд, 13.децембар - Висока делегација Санитетске службе Краљевине Норвешке коју је предводио начелник, генерал-мајор др John Maxfield Steineger, боравила је у тродневној радној посети ВМА у периоду од 03. до 05.децембра.
Током посете одржани су састанци Заједничке радне групе и Заједничког Управног одбора МО Краљевине Норвешке и МО Републике Србије. На овим састанцима детаљно је анализирана досадашња сарадња и заједничке активности двеју војноздравствених служби и договорени су конкретни облици будуће сарадње у областима учешћа припадника наше санитетске службе у мировним мисијама, као и у размени експерата и искустава у доменима ваздухопловне медицине, трауме, менталног здравља, рехабилитацији ветерана из мировних мисија, епидемиологији и медицинској документацији.
Договорено је и међусобно учешће на вежбовним активностима санитетских служби које ће се у Србији и Норвешкој реализовати у предстојећем периоду, а разматране су и могућности помоћи и подршке норвешке стране у јачању регионалне војномедицинске сарадње између балканских држава и формирања регионалног тренинг центра за обуку доктора медицине са седиштем у Београду.
Копредседници Заједничког Управног одбора, генерал-мајор John Maxfield Steineger и генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић изразили су задовољство досадашњом билатералном војномедицинском сарадњом уз жељу за њено даље јачање.
Гости из Норвешке високо су оценили ангажовање и доприносе српског хируршког тима у мировној мисији УН у Чаду, указујући на исказану стручност, професионализам, тимски рад и изузетну сарадњу који су испољили припадници нашег тима у првој ротацији.
Припадници норвешких санитетских снага позвани су да учествују на Међународном курсу из ургентне медицине који ће се наредних дана одржати у ВМА и током кога ће се детаљно разматрати медицински аспекти збрињавања повређених и оболелих у условима масовних катастрофа.     

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас