Novi Pazar 1.JPG

Војска Србије формирала пољску болницу у Новом Пазару

04. 07. 2020

На основу наређења председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Војска Србије припремила је пољску војну болницу у Новом Пазару у циљу ефикасније борбе против епидемије корона вируса која у том граду има озбиљне размере.
За кратко време формирана је пољска војна болница капацитета 110 кревета, са могућношћу проширења до 170 кревета, у којој ће бити лечени лакше и средње тешко оболели пацијенти од Ковид-19.
Начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др сци мед. Угљеша Јовичић истакао је да су према наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина добили задатак да у року од 24 часа формирају пољску војну болницу поред Опште болнице у Новом Пазару.
- Одмах смо приступили реализацији тог задатка и у сарадњи са припадницима Друге бригаде копнене војске поставили шаторе и кревете. У медицинским тимовима је 40 медицинара из војних здравствених установа. Налазимо се пред пуштањем војне болнице у функцију – каже генерал Јовичић.
- Лечићемо све пацијенте из региона Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Имамо довољно искуства, задатак ћемо да извршимо како треба и на време. Остаћемо колико год буде потребно и пружићемо максималну медицинску помоћ. Министарство одбране, Војска Србије, војно здравство увек су били на нивоу задатка. Важно је да брзо радимо, имамо нашу опрему и добру сарадњу са директором Опште болнице. Овде смо заједно у борби против вируса - поручио је генерал Јовичић.
Према речима начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића, од данас „срце ВМА куца и у Новом Пазару у оквиру Опште болнице, као што куца истим ритмом у згради ВМА на Бањици или у Војној болници на Карабурми“.
- Било је велико задовољство посматрати лица људи када смо дошли, с каквим одушевљењем и гостопримством су нас прихватили и надом да буде боље. Надам се да ћемо заједно са свим медицинским радницима из наше земље и нашим домаћинима успети да једну велику пошаст - корону ставимо под контролу - рекао је пуковник Вукосављевић и поручио да ће медицинско особље остати до краја, „док се не изборе са вирусом“.
Командант новоформиране војне пољске болнице у Новом Пазару потпуковник др Предраг Крстић каже да је болница попуњена кадром свих потребних профила.
- У овом тренутку болница је предвиђена за пријем више од 100 болесника, са могућношћу увећавања тог броја. Формирана је са „црвеном“ и „зеленом“ зоном и јасним једносмерно усмереним кретањем, све у циљу личне заштите и самозаштите медицинског особља и адекватног збрињавања болесника – објашњава потпуковник Крстић и додаје да је у болници тренутно ангажовано око 40 лекара и медицинских техничара.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас