360.jpg

Врхунска гастроентеролошка дијагностика

07. 02. 2010

Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац отворио је данас у ВМА реконстурисани савремено опремљени блок функционалне гастроентеролошке дијагностике.
- Ова опрема, финансирана из прошлогодишњег буџета у којем смо предвидели 800 милиона динара, само је део инвестиције за ВМА, како би постала институција какву ми желимо, а то је да буде најбоље опремљена и са најквалитетнијим кадровима, како у Србији, тако и у региону – рекао је министар Шутановац и најавио да ће нова магнетна резонанца на ВМА стићи већ ове године.
Поводом обележавања 165 година постојања војног здравства у Србији министар Шутановац је најавио да ће ова година управо бити посвећена реафирмисању и обнови тог сектора и подсетио на веома важну улогу коју ће Војномедицинска академија имати у одржавању Универзијаде овог лета у Београду.
Отварању новог блока присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Републике Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић.
- Ово је још један корак на путу технолошког осаврeмењавања ВМА која се уз високо обучени кадар сврстава у ред најсавременијих европских болница – рекао је генерал Милетић.
Начeлник ВМА, генерал–мајор проф. др Миодраг Јевтић изјавио је да ће се на овај начин смањити листе чекања у Србији, уз истоврeмену уштеду средстава из фондова здравства.
- Успећемо да повећамо број људи који користи наше услуге можда и за читавих 50 одсто у Гастроентолошком одељењу чија је тренутна попуњеност око 120 одсто - рекао је генерал Јевтић и додао да је шест соба у новопоремљеном гастроентролошком блоку уређено по светским стандардима.
Адаптацијом овог блока стекли су се услови за примену најсавременијих дијагностичких и терапеутских процедура из области гастроентерологије, као и могућности да се пацијентима након интервентних третмана у дневној болници обезбеди мониторинг од шест до 24 сата после интервенције, чиме се чине значајне уштеде и повећава ефикасност лечења.
Захваљујући медицинској опреми најновије генерације, обученим и оспособљеним кадровима које предводе пуковници доц. др Радоје Додер, доц. др Дино Тарабар и доц. др Ненад Перишић, ВМА се сврстала у институције које у овом делу медицинске професије могу да пруже највиши ниво медицинских услуга у нашој земљи и региону, што се нарочито односи на ендоскопске и интервентне процедуре.
Годишње се у Клиници за гастроентерологију уради више од 5.000 горњих ендоскопија (прегледа желуца, једњака, дванаестопалачног црева), велики број биопсија и посткорозивних стеноза и постави на десетине стентора код иноперабилних езофагеалних карцинома. Ендоскопском ултрасонографијом дијагностификују се и збрињавају карциноми једњака, желуца и панкреаса који су последњих година у значајном порасту. Уради се и више од 3.000 колоноскопија. Већ дуже време у дијагностици се користе и процедуре као што су pH-метрија и манометрија једњака и желуца и манометрија аналног свинктера.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас